Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 10. 2015,
9.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nato Sirija Rusija

Četrtek, 8. 10. 2015, 9.52

8 let

Nato bo branil vse zaveznike, tudi Turčijo, če bo potrebno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nato je ob skrb zbujajoči krepitvi ruskih vojaških aktivnosti v Siriji potrdil zavezo, da brani svoje zaveznike, je po srečanju obrambnih ministrov Nata sporočil generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je bil odločen, da je Nato pripravljen na namestitev v Turčiji, če bo to potrebno. "Povečali smo svojo sposobnost, da pomagamo vsem svojim zaveznikom, seveda še posebej tistim, ki so resnično blizu nasilju, blizu vrelišča, ki smo mu, v tem primeru, priča južno od Turčije. Če bo potrebno, bomo izvedli namestitev."

Nato bo ščitil vse zaveznike Vprašanjem, ali so ministri danes govorili o možnosti namestitve kopenskih sil v Turčiji, se je izognil z besedami, da "je Nato pripravljen braniti in zaščititi vse zaveznike nasproti vsaki grožnji, in to seveda velja tudi za Turčijo".

V zavezništvu niso zadovoljni z Moskvo Na dnevnem redu ministrov Nata danes je bila vojna v Siriji, še posebej dogajanje v zadnjem tednu, odkar je Rusija minulo sredo začela zračne napade v tej državi. V zavezništvu ob tej odločitvi Moskve – ki naj bi po lastnih navedbah napadala cilje Islamske države, a Zahod in sirska opozicija trdijo, da ni tako – niso bili zadovoljni.

Nato v Turčiji namestil protiraketni sistem Rusija je namreč prejšnji teden sprožila letalske napade na teroristične cilje v Siriji. V okviru misije je pred dnevi kršila zračni prostor članice zavezništva Turčije, kar so članice Nata v začetku tedna že obsodile. Moskva je v sredo v podporo kopenski ofenzivi sirske vojske napade na tarče v Siriji še okrepila z izstreljevanjem vodenih raket z vojaških ladij v Kaspijskem morju.

Turški minister je prosil za pomoč Po navedbah neimenovanih virov je turški obrambni minister Vecdi Gonul kolege danes zaprosil za močnejšo prisotnost Nata ter za sisteme zračne obrambe, ni pa zaprosil za posredovanje Natovih reakcijskih sil v Turčiji.

Nato je za zaščito pred prelivanjem konflikta iz Sirije pred časom v Turčiji namestil protiraketni sistem patriot, ki pa naj bi ga letos umaknili. Na vprašanje, ali bo Nato v luči ruskih raketnih napadov razmislil o podaljšanju te misije, je Stoltenberg danes odgovoril, da je Nato sposoben in pripravljen braniti zaveznice, vključno s Turčijo.

Ne spreglejte