Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
23. 5. 2019,
22.26

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

NASA Mars Luna

Četrtek, 23. 5. 2019, 22.26

4 leta, 11 mesecev

Nasa vabi, da z naslednjim roverjem na Mars pošljete tudi svoje ime

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
nasa vozovnica | Svoje ime lahko na seznam na Nasinih spletnih straneh dodate do 30. septembra. Do zdaj je svoje ime na seznam dodalo okoli 1.982.630 posameznikov. | Foto NASA

Svoje ime lahko na seznam na Nasinih spletnih straneh dodate do 30. septembra. Do zdaj je svoje ime na seznam dodalo okoli 1.982.630 posameznikov.

Foto: NASA

Čeprav bo preteklo še veliko let, preden bodo lahko prvi ljudje obiskali Mars, Nasa zdaj daje ljudem priložnost, da tja pošljejo svoje ime, vgravirano na mikročip, kar naj bi predstavljalo temeljni kamen za prva potovanja ljudi na rdeči planet. Imena bo na Mars odnesel rover, ki ga bodo izstrelili predvidoma julija 2020.

Rover, znanstveno raziskovalno vozilo, ki tehta več kot tono, bo na Marsu iskal znake življenja mikrobov, raziskoval podnebje in geologijo planeta, zbiral vzorce in tako tlakoval pot človeškemu raziskovanju rdečega planeta.

"Med pripravami na zgodovinsko misijo na Mars želimo vsem ponuditi priložnost, da postanejo del te raziskovalne poti," je dejal Nasin predstavnik Thomas Zurbuchen in dodal, da je to za Naso zelo razburljiv čas.

Natisnete si lahko svojo spominsko "vozovnico" na Mars

Priložnost, da na Mars pošljete svoje ime, vsem, ki to želijo, prinaša spominsko vozovnico za polet in točke, ki jih lahko zbirate kot pogosti uporabniki letalskih storitev, kot je to mogoče pri letalskih družbah. Gre za del kampanje, s katero želijo v projekt vključiti širše množice ljudi, da bi tako še poudarili pomen projekta.

Anne McClain astronavtka Nasa
Novice Ker ni primernih skafandrov, Nasa odpovedala prvi povsem ženski vesoljski sprehod

Milje oziroma kilometre lahko posameznik pridobi z vsakim "poletom", s temi pa se lahko poteguje za digitalne značke. V Nasini misiji na Mars z roverjem InSight je na rdeči planet poletelo dva milijona imen, vsak "popotnik" pa je za to prejel 300 milijonov milj oziroma skoraj 500 milijonov kilometrov.

Svoje ime lahko na seznam na Nasinih spletnih straneh dodate do 30. septembra. Do zdaj je svoje ime na seznam dodalo okoli 1.982.630 posameznikov.

Nasa načrtuje, da bi astronavte na Luno znova poslala do leta 2024. Ti bi izvedli dodatne raziskave njene površine, ugotovitve pa bi uporabili v prizadevanjih za napotitev astronavtov na Mars po letu 2030.

­­Nasin laboratorij za mikronaprave v Pasadeni v ameriški zvezni državi Kalifornija bo s posebnim laserjem imena vgraviral na silikonske žetone z besedilom, manjšim od tisočinke širine človeškega lasu, kar je okoli 75 nanometrov. S to velikostjo pisave lahko na en sam žeton v velikosti kovanca zapišejo več kot milijon imen.

Nasa
Novice Tudi NASA med tarčami računalniškega napada
Nasa
Novice Ameriška Nasa slovensko ekipo izbrala med pet najboljših na svetu
Curiosity NASA
Novice Nasa na Marsu odkrila možnost obstoja življenja
Mars
Novice Nasa izstrelila plovilo Insight proti Marsu
Avtomoto Nasa in Boeing: Zakaj je ta 747 res nekaj posebnega? #video

 

Ne spreglejte