Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2019,
15.15

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Natisni članek

Pakistan letalo nesreča nesreča Indija

Sreda, 27. 2. 2019, 15.15

5 let, 2 meseca

Indija od Pakistana zahteva izpustitev pilota

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Pakistan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Indija je danes zahtevala, da Pakistan nemudoma izpusti pilota indijskega vojaškega letala, ki so ga sestrelile pakistanske sile. Iz Pakistana so medtem sporočili, da so zajeli le enega pilota in ne dveh, kot so sprva trdili ter objavili video ujetega pilota. Napetosti med sosedama se tako kljub mednarodnim pozivom še stopnjujejo.

Pakistanska vojska je danes sporočila, da so sestrelili dve indijski vojaški letali ter da je eno padlo na pakistansko stran Kašmirja, drugo pa na indijsko. Ob tem so sprva trdili, da so ujeli oba pilota, a so kasneje sporočili, da imajo v ujetništvu le enega pilota, ne da bi pojasnili, kako je prišlo do pomote, poročajo tuje tiskovne agencije.

Že pred tem so sicer v indijskem zunanjem ministrstvu trdili, da pogrešajo le enega pilota ter da so tudi indijske sile sestrelile pakistansko vojaško letalo.

Posnetki pilota so razburili Indijo

Pakistanski mediji so danes objavili posnetek, na katerem je videti ujetega indijskega pilota s prevezo čez oči, rokami, zavezanimi na hrbtu ter krvavim obrazom. V posnetku ga zaslišuje pakistanski vojak. Pakistanska vojska je kasneje objavila drug posnetek, na katerem pilot mirno sedi za mizo, pije čaj ter pravi, da je v redu.

Posnetki pilota so razburili Indijo, ki zahteva njegovo vrnitev. Posnetke so obsodili kot "vulgarno prikazovanje poškodovanega člana indijskih letalskih sil" ter izpostavili, da Pakistan krši mednarodno humanitarno pravo, poroča britanski BBC.

Incidenta ob t. i. nadzorni črti, ki razmejuje indijski in pakistanski del Kašmirja, sta se zgodila dan po tistem, ko je indijska vojska izvedla letalski napad na položaje islamistične skupine Džaiš e Mohamed na pakistanskem ozemlju. To je bil odgovor na samomorilski napad te skupine na konvoj indijske vojske v Kašmirju sredi februarja, v katerem je bilo ubitih 40 indijskih vojakov.

Si državi lahko privoščita vojno?

Zaradi naraščajočih napetosti med jedrskima silama je danes pakistanski premier Imran Kan pozval Indijo k pogajanjem, da ne bi kasneje česa obžalovali. V televizijskem prenosu je nagovoril svojega indijskega kolega Narendro Modija in ga pozval k razumu ter vprašal, ali si državi, glede na to, kakšno orožje imata, lahko privoščita vojno.

Opozoril je, da se vojno zlahka začne, vprašanje pa je, kam bo to vodilo, ko bo ušlo izpod nadzora.

Modi se na incidente in zaostrovanje napetosti še ni odzval.

Več držav je med drugim obe strani že pozvalo k zadržanosti, med drugim Kitajska, Rusija, ZDA in Evropska unija.

Ne spreglejte