Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
12. 8. 2016,
10.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Hakan Sükür Recep Tayyip Erdogan Turčija državni udar

Petek, 12. 8. 2016, 10.22

6 let, 6 mesecev

Najprej ga je poročil, zdaj bi ga počil

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
erdogan, Sükür | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po neuspelem vojaškem udaru 15. julija turške oblasti nadaljujejo lov za (domnevnimi) pučisti. Eden zadnjih, ki se je znašel na udaru, je eden najbolj znanih Turkov – nekdanji nogometni zvezdnik Hakan Sükür.

Tožilci, ki preiskujejo ozadje neuspelega udara, so izdali nalog za aretacijo Sükürja, ki ga obtožujejo, da je član organizacije pridigarja Fethullaha Gülena. Pridigarja, ki živi v ZDA, Ankara krivi za udar in od Washingtona zahteva njegovo izročitev. Nalog za aretacijo so izdali tudi za Sükürjevega očeta Selmeta. Po nekaterih informacijah je družina Sükür lani zapustila Turčijo in naj bi bila v ZDA.

Sükür je bil eden najboljših nogometnih napadalcev. Za Turčijo je zaigral 112-krat in dosegel 51 zadetkov, s čimer je najboljši turški strelec vseh časov. Skupaj je v karieri zadel 383 golov, večino svoje profesionalne kariere pa je igral za Galatasaray. Dosegel je tudi najhitrejši zadetek na svetovnih prvenstvih, ko je leta 2002 po le 11 sekundah zadel proti Južni Koreji.

Hakan Sükür si je kruh na nogometnih zelenicah služil med letoma 1987 in 2008. | Foto: Reuters Hakan Sükür si je kruh na nogometnih zelenicah služil med letoma 1987 in 2008. Foto: Reuters Sükür, ki je po rodu kosovski Albanec, je bil prvič poročen z Esro Elbirlik. Njuno poroko je leta 1995 v živo prenašala televizija, na njej pa je sodelovala tedanja turška premierka Tansu Ciller, poročil pa ju je tedanji župan Istanbula, nihče drug kot zdajšnji premier Recep Tayyip Erdogan, proti vladavini katerega je vojska 15. julija letos skušala  izvesti državni udar.

Stopil na stran Erdoganovega sovražnika

Zakonska sreča nogometnega zvezdnika je bila kratkega veka, po le štirih mesecih sta se Hakan in Esra ločila. Esra je leta 1999 umrla v potresu v Izmitu, ki je 17. avgusta zahteval okoli 17 tisoč smrtnih žrtev, pol milijona ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo.

Po nogometni upokojitvi leta 2008 je Hakan vstopil v politiko in bil v Istanbulu leta 2011 izvoljen v parlament kot predstavnik Erdoganove Stranke za pravičnost in razvoj (AKP). Od leta 2013, ko je odstopil zaradi obsežne korupcijske preiskave Erdogana in njegovega notranjega kroga ter stopil na Gülenovo stran, deluje kot neodvisni poslanec.

Ne spreglejte