Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2019,
11.32

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

3

Natisni članek

BiH Islamska država

Ponedeljek, 9. 9. 2019, 11.32

4 leta, 7 mesecev

Na vrnitev v BiH naj bi v Siriji in Iraku čakalo 500 privržencev IS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

3

Irak, islamska država | Foto Reuters

Foto: Reuters

V begunskih taboriščih v Siriji in Iraku naj bi na vrnitev v domovino čakalo do 500 državljanov BiH. Gre za posameznike, povezane s skrajno Islamsko državo, ki so jih po njenem zlomu zajele sile protiteroristične koalicije pod vodstvom ZDA, piše sarajevski Dnevni avaz, ki se sklicuje na vire v vladi BiH.

V vrhu policije v BiH še vedno nimajo točnih podatkov o številu državljanov BiH, ki so jih zajeli po zlomu IS, a doslej se je ugibalo o okoli 300 ljudeh. Kot piše Dnevni avaz, je ta številka skoraj dvakrat večja, vsaj glede na podatke, ki so jih oblasti v BiH dobile o ljudeh s poreklom iz BIH, ki so v Sirijo in Irak odšli iz drugih držav, v katerih so živeli.

V BiH se je za zdaj vrnil le en človek

V Sirijo in Irak naj bi namreč iz Avstrije, Nemčije, Švice, Belgije in Švedske prispelo več sto ljudi s potnim listom BiH. Iz bojišč na Bližnjem vzhodu se je doslej v BiH vrnil zgolj en človek, ki mu trenutno sodijo zaradi bojevanja v teroristični organizaciji.

BiH se je že februarja odzvala na poziv ZDA, naj sprejme svoje državljane, ki so ujeti v Siriji in Iraku. A oblasti v BiH za zdaj le počasi ugotavljajo identiteto ujetnikov in vlogo, ki so jo odigrali v Islamski državi oz. njenih zločinih. Ministru za varnost BiH Draganu Mektiću doslej prav tako ni uspelo doseči dogovora o pristojnostih različnih ministrstev in policijskih agencij glede tega vprašanja, prav tako pa še niso dosegli soglasja o tem, kam bi vračajoče namestili.

V Gradcu sodijo simpatizerjem IS

Na sodišču v Gradcu so danes začeli soditi šesterici od sedmerice simpatizerjev skrajne Islamske države (IS). Obtožene bremenijo terorističnega združevanja in kriminalnega organiziranja ter do države sovražnih povezav. Vsi so člani muslimanskega verskega društva iz Linza, ki naj bi novačilo borce za IS.

Glavnemu obtoženemu očitajo, da je kot pridigar v omenjenem društvu mlade moške pozival k boju za Islamsko državo in jih pošiljal v Sirijo. Pred sodiščem se morajo zagovarjati tudi predsednik, tajnik in blagajnik društva ter najemodajalec društvenih prostorov, ker naj bi s svojimi dejanji podpirali glavnega obtoženega, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tajniku društva, ki je bil tudi namestnik imama, očitajo tudi, da je na internetu kupil daljnogled za ostrostrelno puško in da je svojega brata poslal v Sirijo, kjer naj bi se ta kot ostrostrelec boril na strani IS.

Na sodišču so danes ob ostrejših varnostnih ukrepih, kot so običajni, začeli soditi le šestim od sedmih obtoženih, saj enega izmed obtoženih ni bilo. Kje se nahaja, ni znano.

Ne spreglejte