Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2013,
20.47

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sirija kemično orožje Hezbolah Združeni narodi Velika Britanija

Sreda, 29. 5. 2013, 20.47

8 let, 1 mesec

"Na strani sirskega režima se bori več tisoč pripadnikov Hezbolaha"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Velika Britanija je ZN opozorila o novih primerih uporabe kemičnega orožja v Siriji. Francija opozarja, da se na strani sirskega režima bori več tisoč pripadnikov gibanja Hezbolah.

Če se bodo britanska poročila o uporabi kemičnega orožja izkazala za resnična, bo to še povečalo pritisk na zahodne države, ki podpirajo opozicijske upornike, da posredujejo v konfliktu. London je sicer ZN poslal pismo, ki je vsebovalo podrobnosti "o novih incidentih od aprila dalje", je povedal neimenovani zahodni diplomat.

Uradnih dokazov o uporabi kemičnega orožja (še) ni Velika Britanija in Francija sta aprila ZN poslali že tri pisma, ki so podrobneje opisovala domnevno uporabo kemičnega orožja v Siriji. ZN so nato imenovali skupino preiskovalcev, ki naj bi preverili ta poročila, a doslej še niso dobili dovoljenja režima sirskega predsednika Bašarja al Asada za vstop v Sirijo. Čeprav se poročila o domnevni uporabi kemičnega orožja v Siriji vrstijo, ta doslej še niso bila uradno potrjena.

Francija: Na Al Asadovi strani je v zadnjem času tako prišlo do okrepitev Medtem je francoski zunanji minister Laurent Fabius dejal, da se na strani režima v Siriji bori od 3000 do 4000 pripadnikov Hezbolaha. "Ko se v konflikt vmešajo borci, ki so oboroženi do zob in so pripravljeni umreti ter jih je več tisoč, to spremeni situacijo. Na Asadovi strani je v zadnjem času tako prišlo do okrepitev. Popolna vpletenost Irana, posredovanje Hezbolaha, poleg tega pa režim še dodatno oborožuje Rusija," je dejal Fabius. Dodal je, da režimske sile sestavljajo večinoma Sirci, a da jih pogosto vodijo Iranci.

ZDA: To je nesprejemljivo in izredno nevarno zaostrovanje Na vpletenost Hezbolaha v sirskem konfliktu so se ostro odzvale ZDA, ki so zahtevale takojšen umik borcev gibanja iz Sirije, saj da je njihova aktivna vloga v tamkajšnjih spopadih "izredno nevarno zaostrovanje". "To je nesprejemljivo in izredno nevarno zaostrovanje. Zahtevamo, da Hezbolah iz Sirije nemudoma umakne svoje borce," je dejala predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jen Psaki. Dodala je, da je vodja Hezbolaha Hasan Nasralah pred kratkim potrdil vpletenost njihovih pripadnikov v konfliktu.

Hezbolah v Kusair poslal skoraj 1700 borcev Hezbolah, ki ga podpira Iran, je sicer pred več kot tednom dni v strateško sirsko mesto Kusair poslal skoraj 1700 borcev, da bi pomagali pri napadu režima na utrdbo opozicijskih upornikov. Svet ZN za človekove pravice je v Ženevi obsodil sirski režim, ker je v Kusairju uporabil tuje borce, in odredil preiskavo pobojev v mestu.

Ne spreglejte