Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 9. 2016,
11.09

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

2

Natisni članek

begunci Amnesty International Jordanija

Četrtek, 15. 9. 2016, 11.09

7 let, 7 mesecev

Na sirsko-jordanski meji ujetih 75 tisoč beguncev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

2

Begunci | Foto Reuters

Foto: Reuters

V puščavi na sirsko-jordanski meji je ujetih 75 tisoč beguncev, ki so na nikogaršnji zemlji že dva meseca odrezani od humanitarne pomoči, opozarja mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI). Jordanija jim ne dovoli vstopa v državo, hkrati pa so oblasti blokirale dostop do pomoči in zdravstvene oskrbe.

"Razmere za ljudi, ki so ujeti na puščavski nikogaršnji zemlji med Sirijo in Jordanijo, so obupne, hrane zmanjkuje, bolezni se širijo. V nekaterih primerih ljudje trpijo ali celo umirajo zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili, preprosto zato, ker jim Jordanija ne dovoli vstopa in ker so oblasti blokirale dostop do pomoči, zdravstvene in ustrezne humanitarne oskrbe," je dejala direktorica za krizni odziv pri Amnesty International Tirana Hassan.

Kot so zapisali v sporočilu, so države, ki mejijo na Sirijo, med njimi tudi Jordanija, ki gosti 650 tisoč beguncev, sprejele veliko večino ljudi, ki bežijo pred vojno, in s tem že močno izčrpale svoje zmogljivosti. AI svetovne voditelje tako poziva, naj sprejmejo konkretne zaveze za prevzem svojega poštenega deleža pri zaščiti beguncev: "S tem bi zmanjšali pritisk na države, ki gostijo veliko beguncev, ter tem omogočili ustrezno zaščito in dostojno življenje."

Zadnjo pomoč so dovolili v začetku avgusta

Humanitarna pomoč na območje se je po navedbah AI popolnoma ustavila, ko so jordanske oblasti zaprle prehoda Rukban in Hadalat po napadu 21. junija, v katerem je bilo ubitih sedem mejnih policistov. Od takrat so 75 tisoč ljudem hrano dostavili samo enkrat, v začetku avgusta. Humanitarnim organizacijam je jordanska vlada prepovedala dostop do nikogaršnje zemlje in so bile prisiljene spraviti hrano do peščenega grebena z žerjavom.

Improvizirani grobovi blizu begunskih šotorov

Videoposnetki, ki jih je pridobila AI, kažejo desetine improviziranih grobov blizu begunskih šotorov. "Nedostopnost ustrezne zdravstvene oskrbe in zelo slabe razmere so smrtonosna kombinacija. Slaba higiena, sanitarne razmere in omejen dostop do čiste vode naj bi vodili do izbruha hepatitisa, ki naj bi bil glavni vzrok smrti otrok v neuradnem kampu pri Rukbanu," opozarja AI.

Ne spreglejte