Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 3. 2022,
18.11

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92

22

Natisni članek

Rusija Ukrajina oligarh Rijeka megajahta

Četrtek, 17. 3. 2022, 18.11

2 leti, 1 mesec

Na Reki zasegli megajahto ukrajinskega oligarha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92

22

Megajahto Royal Romance, ki je sicer že več mesecev privezana na glavnem pomolu na Reki, so hrvaške oblasti včeraj zasegle in ji prepovedale izplutje.

Luksuzna 92-metrska jahta je bila pred enim letom še v lasti 67-letnega Viktorja Medvedčuka, ukrajinskega milijarderja in tesnega sodelavca ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Marca lani je 200 milijonov dolarjev vredna jahta uradno zamenjala lastnika, vendar evropske oblasti njeno lastništvo še vedno povezujejo z oligarhi ali podjetji, ki so zaradi ruske invazije na Ukrajino na seznamu sankcij EU, poročajo hrvaški mediji.

Megajahta Royal Romance | Foto: D.K. Foto: D.K. Medvedčuk je lastnik proruskih medijev v Ukrajini in nekdanji Kremlju naklonjen poslanec ukrajinskega parlamenta, ki se je zaradi sodne preiskave konec lanskega leta znašel v hišnem priporu. Z začetkom ruske agresije na Ukrajino se je za njim izgubila vsaka sled.

jahta Dilbar Ališer Usmanov
Novice Nemčija in Francija zasegli superjahti ruskih oligarhov

Člani posadke, vsi so hrvaški državljani, so po navedbah očividcev včeraj opravljali redno čiščenje zunanjosti plovila. Na pomolu je po novem postavljena tudi uta za varnostnike, ki jo varujejo 24 ur na dan.

Medvedčuk je jahto kupil leta 2015, pluje pod zastavo Kajmanskih otokov in ni na voljo za najem. Sprejme 14 gostov, za njihovo udobje skrbi 22 članov posadke. Na glavni palubi ima med drugim 12-metrski bazen. Pluje lahko z najvišjo hitrostjo 15 vozlov (28 km/h), njena avtonomija znaša 4.500 navtičnih milj.

Zaradi groženj poostreno varovanje

Plovilo je po pisanju hrvaških medijev na glavnem reškem pomolu privezano precej nenavadno. Bok jahte je okoli štiri metre oddaljen od pomola, pristopna rampa pa je dvignjena visoko v zrak. S tem posadka preprečuje morebiten nepooblaščen dostop na jahto. Na družbenih omrežjih so se namreč začeli pojavljati pozivi k požigu plovila, zato je po neuradnih informacijah že dalj časa pod poostrenim varovanjem.

roman abramovič
Novice Roman Abramovič svojo 140-metrsko jahto poslal na varno v Črno goro #video

Na Hrvaškem so včeraj zasegli še dve luksuzni jahti v lasti oseb, ki so se znašle na seznamu sankcij EU. Eno v marini Betina na Murterju, drugo pa v marini v Skradinu pri Šibeniku. Slednja naj bi bila v lasti prav tako ukrajinskega oligarha, 47-letnega Kirila Dmitrijeva. Gre za Putinovega tesnega sodelavca in direktorja ruskega sklada za neposredne investicije, ki upravlja z več kot desetimi milijardami dolarjev premoženja.

Pristajanje megajahte Royal Romance na Ibizi:

Novice Ruski oligarhi svoje superjahte selijo v Črno goro
jahta putin
Novice Se boji zaplembe? Putinova luksuzna jahta zapušča Nemčijo. #foto
Ne spreglejte