Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 10. 2019,
18.02

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

4

Natisni članek

neodvisnost Velika Britanija brexit Škotska

Sobota, 5. 10. 2019, 18.02

4 leta, 7 mesecev

Na protestu za neodvisnost Škotske več deset tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

4

Protesti na Škotskem | V primeru izstopa Velike Britanije iz EU bi na Škotskem ponovni referendum o neodvisnosti od Združenega kraljestva radi pripravili v dveh letih. | Foto Reuters

V primeru izstopa Velike Britanije iz EU bi na Škotskem ponovni referendum o neodvisnosti od Združenega kraljestva radi pripravili v dveh letih.

Foto: Reuters

V škotski prestolnici Edinburg se je danes zbralo več deset tisoč ljudi, ki so se zavzeli za neodvisnost Škotske od Združenega kraljestva. Po navedbah poslanke Škotske nacionalne stranke (SNP) Joanne Cherry se je pohoda udeležilo kar 250 tisoč ljudi.

Škotska premierka in vodja Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon, ki se protestnikom tokrat ni osebno pridružila, je sporočila, da njihove proteste podpira. Kot je še sporočila prek Twitterja, ni nobenega dvoma, da neodvisnost prihaja.

Boris Johnson
Novice Johnson bo zaprosil za preložitev brexita, če ne bo dogovora z EU

Na Škotskem razmišljajo o novem referendumu o neodvisnosti

Sturgeonova je namreč že večkrat napovedala, da bodo v primeru izstopa Velike Britanije iz EU v dveh letih na Škotskem spet pripravili referendum o neodvisnosti. Škotska premierka je sicer že izrazila bojazen, da si britanski premier Boris Johnson želi brexit brez dogovora.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je že izrazila bojazen, da si britanski premier Boris Johnson želi brexit brez dogovora. | Foto: Reuters Škotska premierka Nicola Sturgeon je že izrazila bojazen, da si britanski premier Boris Johnson želi brexit brez dogovora. Foto: Reuters

Med Londonom in Brusljem sicer trenutno potekajo intenzivna pogajanja o morebitnem novem ločitvenem sporazumu. Najspornejše ostaja irsko varovalo. London je ta teden predstavil alternativni predlog za ureditev meje na irskem otoku, ki pa za zdaj v Bruslju ni naletel na razumevanje.

Ta konec tedna so pogovori med predstavniki EU in Velike Britanije prekinjeni, nadaljevali pa naj bi se v ponedeljek. Evropska komisija medtem vztraja, da trenutni predlogi Velike Britanije ne predstavljajo podlage za dosego dogovora.

brexit
Novice Brexit: slovensko podjetje povečalo zaloge v britanskem skladišču
Ne spreglejte