Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 1. 2018,
8.31

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

1

Natisni članek

Steve Bannon Donald Trump knjiga

Petek, 5. 1. 2018, 8.31

6 let, 4 mesece

Na police prihaja knjiga, ki je razbesnela Trumpa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

1

Michael Flynn Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Grožnja odvetnikov predsednika ZDA Donalda Trumpa s tožbo proti izdaji nove odmevne knjige novinarja Michaela Wolffa Bes in ogenj ni dosegla svojega namena. Založniška hiša Henry Holt bo knjigo namesto 9. januarja izdala že danes.

Avtor knjige o predsedniku ZDA Donaldu Trumpu z naslovom "Ogenj in bes" Michael Wolff je danes ob pospešenem izidu knjige na televiziji NBC zavračal kritike predsednika in njegovih zaveznikov ter vztrajal pri napisanem oziroma osnovnem sporočilu, da Trump ni pričakoval zmage in je povsem neprimeren za položaj.

V prestolnici Washington, kjer je politika razlog za življenje, je knjigarna Kramer odprla svoja vrata že opolnoči in vsi izvodi so nemudoma pošli. Založnik knjige je izid pospešil za štiri dni, potem ko je od Trumpovih odvetnikov dobil grožnjo s tožbo, za katero sicer nihče resno ne verjame, da bo uresničena. Četudi jo bo sprožil, bo Trump tožbo hitro ustavil, ko bodo odvetniki nasprotne strani zahtevali dostop do dodatnih informacij.

Video: Planet TV

Založniška hiša je sporočila, da bodo knjigo zaradi neverjetno velikega zanimanja izdali že danes, zahtev Trumpovega odvetnika Charlesa Harderja, da ustavijo izdajo in objavijo opravičilo za laži, pa ne jemljejo resno. Predsednik je namreč javna oseba, novinarja pa ščiti prvi amandma k ustavi. Wolff se je Trumpu zahvalil za grožnjo in odzive, ki so zelo povečali zanimanje za knjigo.

Novinarji, Trumpovi zavezniki in drugi v Washingtonu se zdaj sprašujejo, kako je bilo mogoče, da je Wolff dobil neverjetno velik dostop do zahodnega krila Bele hiše, kjer je leto dni pridobival izjave, na podlagi katerih je sestavil knjigo.

Huda obtožba na račun Trumpovega sina

Wolff v knjigi obsežno navaja Trumpovega ideologa Steva Bannona, ki so ga lani odpustili s položaja glavnega političnega stratega Bele hiše. Bannon je zelo kritičen do Trumpa in članov njegove družine. Od vseh izjav v knjigi najbolj izstopa Bannonovo mnenje, da je bilo srečanje Trumpovega sina Donalda mlajšega poleti 2016 v Trumpovi stolpnici z rusko pravnico izdajalsko početje. Trump od začetka zatrjuje, da ni imel nobenih povezav z Rusi in da so preiskave delo demokratov, ki ne znajo prenesti poraza.


Video: Planet TV

Trump je ob prvi objavi odlomkov iz knjige Bannona obtožil, da je izgubil pamet, in izvršnemu predsedniku konservativnega medija Breitbart se je začel majati stolček. Kritike nanj so se usule tudi iz drugih konservativnih strani, na čelu s Trumpu zvesto televizijo Fox News.

Predsednik ZDA je knjigo označil za polno laži in zatrdil, da avtorju knjige ni nikoli dovolil vstopa v Belo hišo, niti ni nikoli govoril z njim.

"Sramotna obtožba"

Knjiga je le del Trumpovih težav, saj je Politico v četrtek objavil, da so kongresni demokrati z enim republikancem decembra na pogovor povabili profesorico psihiatrije z univerze Yale Bandy X. Lee, ki jih je opozorila, da Trump kaže vsa znamenja, da ne bo več dolgo zdržal vseh pritiskov položaja.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders se je v četrtek ogorčeno odzvala na ugibanja o predsednikovem duševnem zdravju in pripravljenosti na morebitno poslabšanje njegovega stanja, ki so se povečala po tvitu o tem, da ima večji jedrski gumb od voditelja Severne Koreje. "Če ne bi bil duševno uravnovešen, potem ne bi bil predsednik. To je sramotna obtožba," je dejala.

Ne spreglejte