Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 5. 2015,
21.53

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slovenci po svetu Slovenci v tujini Nizozemska

Sobota, 23. 5. 2015, 21.53

8 let, 1 mesec

Na Nizozemskem ljudje v eni službi ne ostanejo več kot pet let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Amsterdam je mesto s posebno energijo, ko sem ga prvič obiskala, sem vedela, da se bom enkrat vrnila za dlje časa," o svojem trenutnem mestu domovanja govori Aleksandra Boj.

Aleksandra Boj je Slovenka, ki trenutno živi in dela v eni od finančnih prestolnic Evrope, v mestu, ki je znano po svoji prijaznosti do kolesarjev, v mestu, ki je prepredeno s kanali in mostovi, ter mestu, kjer so uprave velikih podjetij, kot so Heineken, Philips, ING itd. Za Aleksandro pa je to predvsem mesto, ki jo je navdušilo s svojo energijo. Mesto z energijo "Mislim, da ima vsak človek svojo destinacijo, ki ga močno privlači. Amsterdam me je prevzel že pred devetimi leti, ko sem tukaj obiskala sorodnike. Ko smo pozno zvečer prišli k njim in sem stopila iz avta, sem rekla: 'Jaz bi tukaj živela.'" Mesto ji vsa ta leta ni šlo iz glave. Vmes je dve leti delala na lektoratu za slovenščino v Bukarešti, ki je kot mesto za življenje ni tako navdušilo, nato je imela službo v knjižnici v Mariboru. Ko je službo izgubil njen fant in bil več kot leto brezposeln, se je Amsterdam približal tudi v dejanjih.

"En dan sredi zime, ko je bilo zunaj toliko snega, kot ga tisto leto še sploh ni bilo, je šel na pot. Sestra, ki je živela tam, mu je dala streho nad glavo, in ko je našel stanovanje za naju, sem šla za njim."

Šokanten način ameriške komunikacije Aleksandra in njen fant delata v podjetju Booking.com B.V. za spletne rezervacije nastanitev v oddelku za pomoč uporabnikom. Kot Slovenka seveda pomaga slovenskim uporabnikom, en teden na mesec pa tudi tujim strankam, največkrat Američanom.

Rada dela s strankami, saj se počuti zelo dobro, ko jim lahko pomaga rešiti težavo, a z Američani nima tako lepih izkušenj: "Američani so zelo zahtevni in dominantni, imajo drugačen način komunikacije, ki je lahko za nas šokanten, saj ga nismo navajeni. A tudi tega se počasi navajam." Stagniranje ni zaželeno V njeni službi je pomemben skupinski duh, pomembno je sodelovanje in skupen uspeh ter počutje.

Skozi pettedenski intenzivni trening je naprej spoznala procese dela, nato pa začela delati. "Prvi mesec si na opazovanju, nato podpišeš pogodbo za osem mesecev, potem dobiš podaljšano do dveh let in potem za nedoločen čas."

Poučevanje slovenščine tudi v Amsterdamu Ker Nizozemska kot država teži k spremembam, se to vidi tudi pri državljanih. "Ljudje v eni službi ne ostajajo več kot pet let, iščejo nove izzive, nove projekte." Poleg rednega dela na Bookingu poučuje tudi slovenščino, kjer tudi najbolj uživa, saj je v stiku z maternim jezikom in primarnim poklicem. Je namreč profesorica slovenščine.

K zdravniku ni treba niti za bolniški list. Če si recimo prehlajen in potrebuješ le kakšna dva dni počitka, preprosto pokličeš v službo in poveš, da te ne bo. "Če me ne bi bilo dlje časa, bi mi domov poslali službenega zdravnika."

Aleksandra s fantom živi v bloku ob enem od 165 kanalov v mestu. "Blok je v krasnem naselju, kjer sta mir in lepa okolica. A najlepše mi je to, da imam do središča mesta, kjer delam, pol ure s kolesom. Nizozemci se vozijo s kolesi tudi v dežju, avtov v središču skoraj ni."

Njena izkušnja z nizozemskim zdravstvenim sistemom je za zdaj pozitivna, saj zdravnika še ni potrebovala. "Poznam Slovence, ki so precej nezadovoljni, saj na Nizozemskem težko dobiš zdravila in antibiotike. Če ni preveč hudo, le kakšen prehlad ali vročina, je pogost odgovor zdravnika: 'Počivajte, v lekarni pa si kupite paracetamol.' Mislim, da bo kaj podobnega kmalu tudi v Sloveniji." Nizozemci dajo veliko denarja za razna zavarovanja, poleg osnovnega, ki jim ga plača služba.

Za deciliter vina štiri evre Stroški najemnine so zelo visoki. V središču mesta je najemnina za stanovanje od 1200 do 1500 evrov, če si sobo deliš z drugimi, je 500 evrov. "Počasi se navadiš visokih cen, recimo tega, da deciliter vina stane štiri evre. Ne primerjam več s Slovenijo. Tako tukaj je in to je to. Vsega si tako nikoli nisem mogla privoščiti. Poleg tega pa so plače tukaj precej višje."

Če za Nizozemce velja stereotip, da so skopi, Aleksandra to lastnost raje imenuje preračunljivost. "Marsikaj si privoščijo, ne varčujejo pri potovanjih, v trgovinah, pri hrani. A točno bodo vedeli, kako so porabili svoj evro. Ne pa Slovenci, ki nam vse prepogosto denar spolzi skozi prste."

Odnos do tujcev "Mislim, da je razlika, če stanuješ v mestu ali kje na podeželju in imaš za sosede ortodoksne protestante, ki so nestrpni tudi do Nizozemcev. Načeloma so prijazni, niso hladni, imajo prijateljski način komunikacije, a te pustijo pri miru in se ne vtikajo v tvojo zasebnost."

Njen cilj je še nekaj časa ostati na Nizozemskem in še več ur poučevati slovenščino ter obdržati službo na Bookingu za polovični delovni čas.

Ne spreglejte