Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 3. 2017,
11.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

1

Natisni članek

Nizozemska volitve migrantska kriza volitve na Nizozemskem Evropska unija

Četrtek, 16. 3. 2017, 11.30

6 let, 6 mesecev

odzivi slovencev na nizozemskem na tamkajšnje parlamentarne volitve

"Na Nizozemskem bo še naprej tako kot do zdaj - super!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

1

Tina Batistuta | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Volitve na Nizozemskem so tokrat požele veliko zanimanja, kar dokazuje izjemno visoka volilna udeležba. Mnogo volivcev se je glede svojega glasu odločilo v zadnjem trenutku, danes pa je vendarle vsem nekoliko odleglo, da populizem ni zmagal. Tako ocenjujejo Slovenci, ki živijo v deželi tulipanov.

Nizozemska je na včerajšnjih parlamentarnih volitvah največ podpore namenila desno liberalni Ljudski stranki za svobodo in demokracijo oziroma zdajšnjemu premierju Marku Rutteju, čeprav manj kot leta 2012. Na drugem mestu je pristala protiislamska in evroskeptična Stranka za svobodo Geerta Wildersa (20 poslanskih sedežev), a je prejela veliko manj glasov, kot so ji jih še nedavno napovedovale javnomnenjske ankete.

Po 19 sedežev bodo imeli krščanski demokrati in levi liberalci, po 14 socialisti in Zelena levica, laburisti pa devet sedežev.

"Vsem je odleglo, da populizem ni zmagal"

"Na družabnih omrežjih in v tradicionalnih medijih sem zasledila, da se veliko ljudi do zadnjega ni odločilo, koga bodo volili. Ljudje so bili zelo zainteresirani za volitve, mogoče tudi zaradi zavedanja, kaj se dogaja drugje po svetu. Se mi pa zdi, da je danes vsem kar malo odleglo, da populizem ni zmagal," pravi Slovenka iz Nizozemske Tina Batistuta, ustanoviteljica spletne strani mijnslovenie.com, s katero skrbi za promocijo Slovenije na Nizozemskem.

"Mediji se v poročilih strinjajo, da so dogodki prejšnjega tedna, ko je stari premier odločno nastopil proti prihodu turških ministrov in njunima javnima nastopoma, odločilno vplivali na to, da so ga volivci v zadnjem trenutku podprli," je povedal Gašper Maruša, ki v Rotterdamu živi že osem let.


Preberite še:


Dohodki dobri, delavci pa nezadovoljni

"V glavnem so vsi, ki so računali na zmago, razočarani. Rutte ni zadovoljen, Wilders sploh ne, saj je verjetno računal na več. Moji sodelavci, ki so različnih narodnosti, so želeli, da bi bil Rutte bolj poražen, menijo, da je Wilders kar dobro kaznovan, da so laburisti upravičeno dobili malo," pripoveduje Primož Koritnik iz Rotterdama.

Koritnik meni, da je bila vladajoča garnitura premalo kaznovana. "V glavnem se premalo borijo za delavce, ki so relativno nezadovoljni. Dohodki so sicer dobri, ampak so nezadovoljni na primer zaradi dviganja starosti za upokojevanje. Vse manj je ljudi, ki smo stalno zaposleni, vse več je najetih delavcev iz tujine."

Sestava nove bo vlade izredno zahtevna, novega vladajočega pa čaka precej izzivov, napoveduje Gašper Maruša iz Rotterdama. | Foto: Osebni arhiv Sestava nove bo vlade izredno zahtevna, novega vladajočega pa čaka precej izzivov, napoveduje Gašper Maruša iz Rotterdama. Foto: Osebni arhiv

Prihodnja vlada bo glede migrantov bolj pazljiva

Glede migracijske politike je po Koritnikovem mnenju vlada že do zdaj precej poslušala Wildersa. "Wilders je računal na glasove zaradi svoje protimigrantske politike, a je bil kaznovan." Meni, da bo prihodnja vlada bolj pazljiva. "Mislim, da bi morali priseljevanje malo omejiti. Ogromno tujcev je, ki nikoli niso delali, živijo pa boljše kot tisti, ki delajo vse življenje."

Koritnik pripoveduje, da mu je starejši sosed nedavno rekel: "Naše ženske otroke v vrtec vozijo s kolesi, Turki in Maročani pa v bogatih mercedesih." Ko Nizozemci tako govorijo, niso jezni, ampak nesrečno nezadovoljni, pravi Slovenec, ki na Nizozemskem živi že devet let.

Nizozemci so Evropsko unijo soustanovili

"Nizozemci niso proti Evropski uniji. Tu je Wilders storil napako. Nizozemska je Evropsko unijo soustvarila. Gospodarsko je popolnoma odvisna od Evrope. A Rutte zaradi tega ni dobilnič več, saj proevropskosti proti koncu ni več izpostavljal," je sklenil Koritnik.

Ne spreglejte