Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
17.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 17.56

8 let

Na Kosovu le še 5000 Natovih vojakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Natove sile Kfor na Kosovu so zaključile drugo fazo zmanjšanja sil v državi. Na Kosovu ostaja okoli 5000 vojakov, kar je približno polovica manj kot doslej.

Iz štirih večnacionalnih bojnih skupin sta se oblikovali dve bojni skupini, jugozahodna ter severovzhodna, ki bosta delovali po vsem Kosovu, so sporočili z obrambnega ministrstva. Zmanjševanje sil na Kosovu se je začelo že januarja lani, ko se je število vojakov na Kosovu s skoraj 14.000 zmanjšalo na okoli 10.000, druga faza pa se je končala z današnjim dnem, ko bo na Kosovu ostalo le še okoli 5000 pripadnikov Kfor. "Sodelovanje v Kforju še naprej ostaja prioriteta Slovenije" Slovenski kontingent kljub splošnemu zmanjševanju števila Natovih vojakov ostaja na približno enaki ravni, so za STA pojasnili na Morsu. "Sodelovanje v Kforju še naprej ostaja prioriteta Slovenije, saj so dolgoročna varnost, stabilnost in v končni fazi prosperiteta Zahodnega Balkana v našem strateškem interesu. Zato prispevek Slovenske vojske v Kfor predstavlja najštevilčnejši vojaški prispevek Slovenije v mednarodne operacije in misije, kar bomo skušali ohraniti tudi v naslednjem dvoletnem obdobju," so pojasnili.

Do septembra 2010 je v Kforju delovalo približno 370 pripadnikov Slovenske vojske, od septembra pa približno 330 pripadnikov. "Leta 2011 pa bo prispevek ne glede na manjše potrebe po silah ostal na približno enaki ravni, to je do 320 pripadnikov. Slovenija si bo kljub zmanjševanju obsega Kforja tudi v prihodnje prizadevala ohraniti čim številčnejšo in odgovornejšo navzočnost," so še dodali na Morsu.

Pojasnili so še, da je zmanjševanje Kforja potekalo brez zapletov in ni ogrožalo varnosti ter stabilnosti na Kosovu. Nato se je sicer za zmanjšanje sil odločil zaradi izboljšanja varnostnih razmer na terenu ter izboljšanja zmogljivosti in učinkovitosti kosovske policije in misije Eulex.

Glede na napovedi generalnega sekretarja Nata Andersa Fogha Rasmussena bi že kmalu lahko prišlo še do dodatnega krčenja Kforja. Tako bi na Kosovu lahko ostalo le 2000 vojakov. Bi pa imeli dodatne vojake v pripravljenosti, če bi jih potrebovali. V vsakem primeru pa Nato namerava zaključiti nalogo zagotavljanja podpore stabilnemu, mirnemu in multietničnemu okolju, kot je to uvedla resolucija Varnostnega sveta ZN 1244, je še zagotovil generalni sekretar Nata.

Ne spreglejte