Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
10. 3. 2017,
9.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

3

Natisni članek

Recep Tayyip Erdogan Vladimir Putin Rusija Turčija

Petek, 10. 3. 2017, 9.46

6 let, 7 mesecev

Na kaj pozabljajo levičarji, ko kritizirajo Erdogana in Putina?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

3

Recep Tayyip Erdogan Vladimir Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes na obisku pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. Erdogan bo pri Putinu verjetno iskal podporo za spremembe turške ustave, s katerimi želi povečati svojo moč v državi, je prepričan profesor svetovnih študij Bogomil Ferfila. 

Po napovedih bosta predsednika govorila o razmerah v Siriji, gospodarskem sodelovanju in gradnji plinovoda Turški tok.

"Obe državi sta očitno v Siriji kar uspešni, saj so se spopadi ustavili," pravi profesor svetovnih študij Bogomil Ferfila. Dodaja, da na drugi strani mirovna pogajanja, ki pod okriljem Združenih narodov potekajo v Ženevi, do zdaj niso prinesla bistvenih premikov.

"Spomnimo se protestov zoper Erdogana v istanbulskem parku Gezi in na trgu Taksim. Turki so demokratično usmerjeni," pravi Bogomil Ferfila. | Foto: Klemen Korenjak "Spomnimo se protestov zoper Erdogana v istanbulskem parku Gezi in na trgu Taksim. Turki so demokratično usmerjeni," pravi Bogomil Ferfila. Foto: Klemen Korenjak "Turki so demokratično usmerjeni"

Po njegovih besedah bo Erdogan pri Putinu verjetno iskal tudi zunanjo podporo pred aprilskim referendumom o spremembah ustave, s katerimi želi Erdogan v Turčiji uvesti predsedniški sistem in tako še povečati svojo moč. Kljub temu Ferfila pravi, da so očitki o Erdoganovi avtokraciji za zdaj daleč od resnice, saj predsedniški sistem ne vodi nujno v diktaturo, čeprav si Erdogan s spremembo ustave poskuša zagotoviti trdnejšo vladavino.

"Spomnimo se protestov zoper Erdogana v istanbulskem parku Gezi in na trgu Taksim. Turki so demokratično usmerjeni," pravi Ferfila in ob tem poudarja, da bi se Turki avtokraciji uprli, še posebej če bi se začel slabšati gospodarski položaj v državi.

Zakaj imata oba voditelja visoko podporo ljudi? 

"Slovenski levičarski kritiki pozabljajo, da sta bili Rusija in Turčija pred prihodom Putina in Erdogana na oblast razpadajoči državi, ki sta izgubljali tla pod nogami. Napredek na tem področju je nedvomno njuna zasluga, zato imata visoko podporo ljudi. Seveda pa je res, da oba, tako kot mnogi drugi voditelji po svetu, poskušata zacementirati svoje vodenje države," pojasnjuje Ferfila.

Putin je v začetku februarja s podpisom zakona prižgal zeleno luč za strateško pomemben plinovod Turški tok. Po njem bo Rusija pošiljala zemeljski plin prek Črnega morja v Turčijo in od tam naprej v južno Evropo. Plinovod bo Rusiji tudi zagotovil neodvisnost od tranzita plina prek Ukrajine. Obe državi sta že od leta 2014, ko si je Rusija priključila polotok Krim, sprti. STA

 

Ne spreglejte