Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 2. 2020,
7.39

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

33

Natisni članek

Koronavirus Diamond Princess križarka

Četrtek, 20. 2. 2020, 7.39

4 leta, 1 mesec

V petek se s križarke vračata zdrava Slovenca, dva okužena s koronavirusom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

33

Od šestih Slovencev, ki so 14 dni preživeli v karanteni na japonski ladji Diamond Princess, sta dva okužena s koronavirusom. Oba sta v bolnišnični oskrbi na Japonskem. Dva slovenska državljana čakata na evakuacijski polet, dva pa sta danes v jutranjih urah s komercialnim poletom prispela v Slovenijo. Po navedbah pristojnih sta pozitivno naravnana in se dobro počutita.

koronavirus
Novice Na Kitajskem že več kot 2000 smrtnih žrtev novega koronavirusa #video

Po pojasnilih Simone Repar Bornšek, državne sekretarke na ministrstvu za zdravje, sta slovenska potnika z japonske ladje Diamond Princess v jutranjih urah prispela na brniško letališče. "Kot je znano, sta bila ob odhodu z ladje testirana na koronavirus. Rezultati testov so bili negativni. Ob prihodu na ljubljansko letališče ju je na kraju pričakala epidemiološka služba. Ne kažeta znakov bolezni in oba sta pozitivno naravnana," je v izjavi za javnost dejala Repar Bornškova. 

Na novinarski konferenci so potrdili, da potnika ne pomenita nobene nevarnosti za nikogar, saj so namreč odvzeli bris iz nosu in žrela, testiranje pa ni pokazalo prisotnosti novega koronavirusa in je zato v tem trenutku nemogoče, da bi virus prenašala na druge. 

Danes prispela potnika bosta ostala v samoizolaciji 

Oba sta ob prihodu prejela odločbi o karanteni, zato bosta nadaljnjih 14 dni, torej do 5. marca, preživela na svojem domu, izolirana od preostalih. Pristojni sicer zaradi varstva osebnih podatkov ne želijo razkriti, v katerem mestu bivata. Potrdili so le, da prebivata v hiši, ne v večstanovanjski stavbi. 

"V tem obdobju si zaradi okoliščin želita zasebnosti," je povedala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in dodala, da bodo uvedli epidemiološki nadzor, kar pomeni, da bosta sledila svojemu zdravstvenemu stanju. Ob tem jima bo 24 ur na dan na voljo območni epidemiolog NIJZ.

"Kljub temu, da so testi pokazali negativne rezultate, jima bomo vseeno virološko sledili. Do konca samoizolacije bomo ves čas ponavljali testiranja, dokler se ne vrneta v normalen tok življenja," je še poudarila Sočanova.

Slovenca s koronavirusom sta že v bolnišnici na Japonskem

Od šestih slovenskih potnikov na ladji Diamond Princess sta dva kazala simptome okužbe s koronavirusom, nista pa zbolela za boleznijo covid-19, ki jo virus povzroča. Oba sta že premeščena v bolnišnico na Japonskem. Po besedah Sočanove iz NIJZ se z zdravstvenega vidika počutita dobro, nista pa dobro zato, ker se še ne moreta vrniti nazaj v Slovenijo.

Diamond Princess | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kot je v izjavi za javnost še povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Repar Bornškova, so jima posredovali številko slovenskega epidemiologa, ki jima je na voljo 24 ur na dan za kakršnokoli svetovanje ali morebitna vprašanja. V primeru, da ne bosta kazala znakov bolezni 12 dni, ju bodo testirali, nato pa testiranje ponovili čez 24 ur. Če bosta oba testa negativna, bo to pomenilo, da se je okuženost iztekla, in bosta lahko odšla iz bolnišničnega okolja in izolacije, je še dejala Sočanova.

koronavirus
Novice Slovenski potniki z Diamond Princess se bodo vrnili skupaj z drugimi Evropejci #video

Odhod letala s potniki Diamond Princess iz EU predvidoma v petek

Italijansko vojaško letalo, ki naj bi v Evropo pripeljalo državljane članic Evropske unije, ki so bili potniki križarke Diamond Princess in ki niso okuženi z novim koronavirusom, naj bi iz Japonske poletelo predvidoma v petek, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Med potniki naj bi bila tudi dva slovenska državljana.

Letalo naj bi iz Jokohame pripeljalo 56 ali 57 potnikov z ladje, je povedal namestnik italijanskega ministra za zdravje Pierpaolo Sileri. Od tega jih je okoli 30 Italijanov, ostali pa iz drugih evropskih držav, med njimi Nizozemske, Nemčije, Romunije, Grčije, Hrvaške in Slovenije. Med njimi naj bi bili tudi državljani Srbije in Črne gore, še navaja Ansa.

Letalo naj bi se vrnilo na letališče v Rimu. Pred tem naj bi se ustavilo še v Berlinu, kjer naj bi izkrcali nekatere potnike. Vsaka država pa naj bi nato organizirala prevoz svojih državljanov v svoje domovine, navaja Ansa.

Japonska ladja | Foto: Reuters Foto: Reuters

Šter je dodal, da so se znašli v položaju, ki je za naše razmere nov. "Imamo dva državljana, ki sta okužena, dva, ki čakata na polet, in dva, ki sta že doma. Trenutno še nimamo vseh odgovorov na vprašanja, vendar je glavni cilj, da preostala dva potnika prispeta varno domov ter da bo za okužena Slovenca bivanje v bolnišnici čim krajše, prihod domov pa čim hitrejši." 

Na vprašanje, zakaj sta dva potnika že doma, medtem ko preostala dva čakata na evakuacijski polet, je Šter odgovoril: "Potnika, ki sta se danes vrnila v Slovenijo, sta dobila zdravniško spričevalo pred preostalimi štirimi in sta lahko prej zapustila ladjo. Odločila sta se, da se domov vrneta s komercialnim poletom, medtem ko sta se preostala dva odločila izkoristiti možnost evakuacijskega poleta," je še povedal Šter. 

Tudi premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, je medtem ob začetku vrha EU v Bruslju zagotovil, da "ni nobenega razloga za paniko". Tudi on nima informacij, kdaj naj bi se ta dva slovenska državljana vrnila v Slovenijo, je pa zagotovil, da bodo vsi "obravnavani, tako kot je treba, se pravi bodo v karanteni," piše STA.

Dva potnika z ladje umrla

Na ladji so do zdaj potrdili več kot 620 okužb z virusom sars-cov-2, kot so strokovnjaki poimenovali novi koronavirus, ki povzroča bolezen covid-19. Japonski mediji medtem poročajo, da sta umrla dva potnika z ladje. Oba potnika so v slabem zdravstvenem stanju premestili z ladje v bolnišnico 11. oziroma 12. februarja. Gre za par, moškega in žensko, ki sta bila stara več kot 80 let.

Diamond Princess | Foto: Reuters Foto: Reuters

Japonski minister Kacunobu Kato je za zdaj novico potrdil le delno in dejal, da je treba počakati, da bodo najprej obvestili družino. "Molim za njuni duši in izražam sožalje njunima užaloščenima družinama," je dejal. Dodal je, da so ju takoj, ko sta začela kazati znake okužbe, odpeljali v bolnišnico. Verjame, da sta dobila najboljše mogoče zdravljenje, piše STA.

Na Kitajskem umrlo 2.118 ljudi

Kitajska je sporočila, da so zaznali upad števila novih okužb z novim koronavirusom, ta je po zadnjih podatkih do zdaj zahteval 2.118 smrtnih žrtev, več kot 74 tisoč ljudi je okuženih.

Na Kitajskem je do zdaj umrlo 2.118 ljudi. Nazadnje so potrdili 114 novih smrtnih žrtev. Po navedbah kitajskih oblasti je to najmanjše povečanje novih smrtnih primerov v skoraj mesecu dni, vključno z najhuje prizadeto provinco Hubei. Na Kitajskem se je tako okrepilo upanje, da se epidemija bliža vrhuncu. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob tem že opozorila, da se najverjetneje še ni zgodil preobrat, še piše STA.

koronavirus
Novice Zaradi koronavirusa umrl direktor bolnišnice v Wuhanu #video

 

Ne spreglejte