Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 7. 2020,
10.29

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,82

45

Natisni članek

okuženi COVID-19 Koronavirus Hrvaška

Četrtek, 9. 7. 2020, 10.29

3 leta, 9 mesecev

Na Hrvaškem potrdili 91 novih okužb, število okužb narašča tudi v BiH #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,82

45

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu potrdili 91 novih okužb s koronavirusom, od tega 23 v Zagrebu in 17 v Dalmaciji. Še ena oseba s covid-19 je umrla. "Številke niso spodbudne. Čeprav ne gre za nepričakovan porast okužb, stanje na terenu kaže, da lahko v prihodnjih dneh na Hrvaškem pričakujemo večji trend okuženosti," je na današnji novinarski konferenci pojasnila Marija Bubaš, pomočnica direktorja hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ).

Na Hrvaškem so od začetka julija potrdili 639 primerov okužb, kar je nekaj manj kot petina vseh primerov, ki so jih potrdili po prvi okužbi 25. februarja. Hrvaški štab civilne zaščite je danes sporočil, da je trenutno na Hrvaškem 978 okuženih oseb, med katerimi jih je 100 na zdravljenju v bolnišnicah. Na ventilatorje so priključene tri osebe. Doslej se je okužilo 3.416 ljudi, 2.323 obolelih pa je okrevalo. Z enim smrtnim izidom v preteklih 24 urah se je število umrlih povzpelo na 115. Doslej so testirali nekaj manj kot 90.000 ljudi, od tega več kot 1.500 v zadnjih 24 urah, navaja STA.

koronavirus
Novice V Sloveniji v sredo potrdili 13 novih okužb

Bubaševa je ob tem dejala, da epidemiološka slika na Hrvaškem ni katastrofalna, vendar težavo predstavljajo tisti, ki se ne držijo predpisanih ukrepov. Dodala je, da so ena izmed držav, katerih prebivalci najmanj nosijo zaščitne maske, in ob tem spomnila na raziskave, ki kažejo, da tudi zaščitne maske iz blaga omejujejo širitev okužb do 30 odstotkov.

Beroš: Deset okužb prišlo iz Slovenije

"Če drži, da bomo jeseni dosegli drugi val s slabšo epidemiološko sliko, zakaj ne bi razmišljali o uporabi mask tako v zaprtem kot odprtem prostoru?" se je med drugim vprašala Bubaševa. Dejala je tudi, da bo nacionalni štab civilne zaščite odločil, ali bo obvezna uporaba zaščitnih mask za vse.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je dejal, da je iz Slovenije na Hrvaško v zadnjih dneh prišlo deset okuženih, nato pa je zbolelo še pet njihovih stikov. | Foto: STA , Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je dejal, da je iz Slovenije na Hrvaško v zadnjih dneh prišlo deset okuženih, nato pa je zbolelo še pet njihovih stikov. Foto: STA ,

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je dejal, da je bilo v zadnjih nekaj dneh precej novih okužb "uvoženih" iz sosednjih držav. Po njegovih podatkih je iz Slovenije prišlo deset okuženih, nato pa je zbolelo še pet njihovih stikov. Še več uvoženih primerov je iz Srbije, in sicer 30, ob tem pa je zbolelo še 44 njihovih stikov, iz BiH pa je na Hrvaško prišlo 12 zbolelih s covid-19, ki so nato okužili še deset ljudi.

ZDA koronavirus
Novice Pandemija se ne umirja, presegli so mejo treh milijonov okužb

"Današnje dvomestne številke so lahko jutri trimestne"

Bubaševa meni, da je situacija s širjenjem okužb pri naših južnih sosedih še pod nadzorom, vendar velik del odgovornosti sloni na državljanih. "Če se ne bomo držali ukrepov, bodo današnje dvomestne številke lahko že jutri trimestne," je bila jasna. Na Hrvaškem sicer največjo težavo predstavljajo prav asimptomatski prenašalci virusa, saj sploh ne vedo, da so okuženi. "Zato je toliko bolj treba upoštevati socialno distanciranje," je povedala Babuševe, katere besede povzema stran N1.

Na vprašanje, ali so današnje številke posledica širjenja okužb na porokah in različnih drugih družinskih dogodkih, je odgovorila, da udeleženci očitno pozabijo na epidemiološke ukrepe, ko se "malo razživijo". "V takšnih situacijah pozabijo na medsebojno razdaljo in dezinfekcijo, saj se je treba vzdržati objemanja in poljubljanja ter to izraziti na kak drug način," je dejala.

Na vprašanje, ali lahko ljudje v prihodnje pričakujejo poostritev ukrepov za poroke in podobna druženja večjega števila ljudi, je Babuševa odgovorila, da je morda bolj kot dodatno omejevanje nujno, da vsi spoštujejo že objavljena priporočila epidemiologov. Pristojni obravnavajo možnost, da bi odredili obvezno popisovanje udeležencev in organizatorja druženja, ki bi moral vnaprej stopiti v stik z vsemi udeleženci ter jih opozoriti, naj raje ostanejo doma, če imajo kakršnekoli simptome okužbe z novim koronavirusom, je pojasnila, piše STA.

Hrvaška
Novice S takšnimi številkami bo Hrvaška postala rdeča #video

V BiH in na Kosovu število novih okužb še naprej narašča

V BIH so danes potrdili 215 novih okužb z novim koronavirusom, zaradi bolezni covid-19 je v zadnjih 24 urah umrlo pet ljudi. Tudi na Kosovu število dnevnih okužb še naprej hitro narašča. Danes so jih potrdili 214, od tega največ v Prištini. V BiH so v zadnjem dnevu testirali 1.860 ljudi, okužbo pa so potrdili pri 110 osebah na območju Federacije BiH in pri 105 osebah v Republiki Srbski.

Največ na novo okuženih je v prestolnici Sarajevo, kjer so od srede potrdili 30 novih primerov, 18 so jih potrdili v Banjaluki, 14 pa v Zvorniku na vzhodu Bosne. Do zdaj so v BiH potrdili več kot tri tisoč okužb z novim koronavirusom, ki je v tej državi zahteval 214 življenj. Direktor inštituta za javno zdravje Republike Srbske Branislav Zeljković je potrdil, da so v tej entiteti BiH zaskrbljeni zaradi naraščanja števila okuženih, saj je njihovo število zdaj višje kot število tistih, ki so ozdraveli. "Če se bo rast števila okuženih nadaljevala, lahko pričakujemo zahtevne epidemiološke razmere, kar bo dodatno obremenilo zdravstveni sistem," je opozoril.

Na Kosovu so po podatkih tamkajšnjega nacionalnega inštituta za javno zdravje v sredo testirali 413 ljudi, 214 je bilo pozitivnih, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Tudi na Kosovu je največ okuženih v prestolnici. V Prištini so potrdili 68 okužb, sledijo Uroševac s 55, Južna Mitrovica s 35 in Kosovo Polje s 13 novimi okužbami. Po podatkih tamkajšnjega nacionalnega inštituta za javno zdravje se je pozdravilo še 60 bolnikov, skupaj doslej 2.063. Aktivnih primerov okužb je na Kosovu trenutno 1.951, skupaj pa se je z novim virusom do zdaj okužilo 4.100 ljudi. Od začetka epidemije so na Kosovu potrdili 86 smrti zaradi covid-19, piše STA.

Ne spreglejte