Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2021,
12.12

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

4

Natisni članek

okužba Koronavirus Hrvaška

Ponedeljek, 1. 2. 2021, 12.12

3 leta, 2 meseca

Na Hrvaškem najmanj novih okužb v drugem valu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

4

Hrvaška, koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 1.881 testih potrdili 94 okužb z novim koronavirusom, kar je najmanjše dnevno število novih primerov od konca septembra. Umrlo je 27 bolnikov z boleznijo covid-19, je na današnji novinarski konferenci sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

  • 22:03

    Obljuba Merklove

    Nemška kanclerka Angela Merkel kljub hudim kritikam ob začetku kampanje cepljenja v Nemčiji vztraja, da bo do konca poletja cepivo proti covidu-19 na voljo za vse nemške državljane. Ta načrt bo držal tudi, če bodo v EU odobrena le cepiva Pfizerja in BioNTecha, Moderne in Astrazenece, je pojasnila po današnjem srečanju o cepljenju.

  • 18:40

    Ema preglejuje novo zdravilo

    Evropska agencija za zdravila (Ema) je začela tekoči pregled podatkov o zdravilu za covid-19, ki vsebuje koktajl protiteles, so danes sporočili iz Eme. Zdravilo, ki ga je po okužbi z novim koronavirusom prejel tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, sta razvili podjetji Regeneron in Roche.

    Emin odbor za človeška zdravila (CHMP) se je za začetek tekočega pregleda podatkov odločil na podlagi preliminarnih rezultatov študije, ki kažejo, da zdravilo pri covidnih bolnikih, ki niso hospitalizirani, pripomore k zmanjšanju količine virusa v krvi, so navedli v agenciji.

  • 12:58

    Čehi želijo rusko cepivo

    V luči pomanjkanja cepiva proti covidu-19 v EU se na Češkem krepijo pozivi k uvozu cepiv iz Rusije ali Kitajske. Češki predsednik države Miloš Zeman je napovedal, da bo za dobavo ruskega Sputnika V zaprosil Moskvo. A niti Sputnik V niti kitajsko cepivo sicer še nista dobila dovoljenja pristojnih čeških oblasti ali Evropske agencije za zdravila (Ema) za uporabo v EU.

  • 12:56

    Indija z milijardno spodbudo

    Indijska vlada je danes predstavila investicijski načrt, s katerim želijo spodbuditi zaradi pandemije covida-19 prizadeto gospodarstvo. Več deset milijard dolarjev vredne naložbe bodo usmerjene predvsem v zdravstvo in infrastrukturo. Poleg tega se med drugim obetata dokapitalizacija državnih bank in izboljšanje statusa delavcev v negotovih oblikah zaposlitve.

  • 12:20

    V Franciji strožji nadzor

    Francoski finančni minister Bruno Le Maire je lastnike restavracij danes opozoril, da z nedovoljenim skrivnim obratovanjem tvegajo izgubo državne protikoronske pomoči. Policija je namreč nedavno v Parizu kljub odredbi o zaprtju restavracij odkrila več primerov obratovanja in napovedala okrepitev nadzora.

    "Zavedam se, da je za restavracije tako s finančnega vidika kot glede morale izjemno težko. Vendar pa to kljub vsemu nikakor ne more upravičevati nespoštovanja pravil," je za komercialno radijsko postajo RTL dejal Le Maire. Napovedal je, da bodo kršiteljem za en mesec odvzeli državno pomoč, v primeru ponovljene kršitve pa bodo brez nje ostali trajno.

    Pariška policija je namreč v soboto sporočila, da je odkrila 24 restavracij, ki so najmanj v četrtek in petek kljub prepovedi na skrivaj obratovale. Napovedala je okrepitev nadzora.

    Po poročanju francoskih medijev se ena od restavracij, ki so bile skrivoma odprte, nahaja le streljaj od sedeža pariške policije, v njej pa so med drugim obedovali sodniki z bližnjega sodišča.

Danes objavljeno število na novo okuženih z novim koronavirusom na Hrvaškem je nekoliko nižje, kot je bilo prejšnji ponedeljek, ko so ob 2.423 testih potrdili 134 okužb. Ponedeljek pred tem so ob 2.369 testih potrdili 174 okužb, je po poročanju STA povedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak.

Poudaril je, da je bilo na Hrvaškem v zadnjem tednu dni 11,7 odstotka manj novih okužb kot v tednu pred tem. Capak je dodal, da znaša 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev 180,8. Stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev pa je 1.217,1.

 

Glede na današnje objave županijskih štabov civilne zaščite je bilo v preteklih 24 urah v Primorsko-goranski županiji sedem novih okužb, v Istrski županiji pa niso imeli novih okužb. Običajno imajo največje dnevno število novih okužb na območju Zagreba in Splita.

V bolnišnicah se zdravi 1.288 bolnikov

Na Hrvaškem je trenutno 2.551 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 1.288 bolnikov s koronavirusno boleznijo, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 98 ljudi. V samoizolaciji je nekaj več kot 14.400 državljanov.

Skupno so na Hrvaškem od 25. februarja lani potrdili 232.520 okužb z novim koronavirusom in zabeležili 5.054 smrtnih žrtev bolezni covid-19. Okrevalo je 224.915 obolelih. Doslej so testirali nekaj več kot 1.193.000 državljanov. Proti bolezni covid-19 so doslej cepili 58.829 ljudi. Po dva odmerka cepiva je dobilo 25.099 državljanov, so še objavili.

Policija pridržala lastnika telovadnice

Zagrebška policija je danes pridržala lastnika ene od telovadnic, ta je prostore odprl kljub prepovedi obratovanja tovrstnih športnih objektov zaradi zajezitve okužb z novim koronavirusom. Na Hrvaškem so od sobote dovoljene dejavnosti v športnih centrih na prostem, medtem ko za športne dvorane, z izjemo bazenov in športnih objektov v balonih, še naprej velja prepoved obratovanja.

Na Hrvaškem so se danes v šolskih klopeh učencem nižjih razredov osnovnih šol pridružili tudi učenci višjih razredov. Izjema je Istrska županija, kjer učenci višjih razredov osnovnih šol nadaljujejo pouk na daljavo do 15. februarja.

Nezadovoljni s podaljšanjem ukrepov za gostinske lokale, ki ostajajo zaprti, so hrvaški gostinci, ti so za sredo napovedali proteste v Zagrebu, še navaja STA.

Največ umrlih po drugi svetovni vojni

Na Hrvaškem je lani umrlo 56.677 ljudi, kar je na letni ravni največ po koncu druge svetovne vojne, kažejo podatki hrvaškega statističnega urada. Ocenjujejo, da je na rekordno črno statistiko najbolj vplivala smrtnost zaradi covida-19.

"Številke umrlih so strašljive. Vsi tisti, ki zanikajo nevarnost covida-19, morajo biti globoko zaskrbljeni. Hrvaška ni imela lani zgolj največje absolutne številko umrlih, temveč je stopnja smrtnosti, ki znaša 14 promilov, tudi največja stopnja smrtnosti v državi po koncu druge svetovne vojne", je za Jutarnji list povedal hrvaški demograf Ivan Čipin.

Ne spreglejte