Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 6. 2011,
16.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hrvaška plačilo evro

Petek, 10. 6. 2011, 16.41

8 let

Na Hrvaškem bodo turisti iz tujine letos lahko plačali tudi v evrih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaška narodna banka (HNB) je izpolnila dolgoletne zahteve hrvaških gostincev, da lahko svoje storitve zaračunavajo tudi v evrih in ne le v kunah, danes poroča Novi list.

Časnik se sklicuje na dopis glede načinov finančnega poslovanja z nerezidenčnimi fizičnimi osebami, ki so ga gostincem 1. junija poslali iz hrvaške obrtne zbornice.

Plačavanje možno le izjemoma V dokumentu, ki ga je podpisal predsednik hrvaške obrtne zbornice Dragutin Ranogajec, so poudarili, da lahko gostinec obrtnik zaračunava svoje storitve v tuji valuti le izjemoma, ob tem pa omenjenega načina plačevanja ne sme oglaševati ali ga podrediti kunskemu poslovanju. Navaja, da je HNB svoje soglasje s plačevanjem v devizah potrdila 27. maja.

Kot so pojasnili v zbornici, so izjeme ob prilikah, ko ni možno spremeniti devize v kune, ker so menjalnice ali banke zaprte ali je obisk gostov časovno omejen, kot je to v primeru turistov, ki se za nekaj ur ustavijo v kakšnem od hrvaških obmorskih mest z velikanskimi potniškimi ladjami. Takrat bodo upoštevali zaračunavanje storitev v tuji valuti.

Gostinci bodo tudi v omenjenih primerih izpostavljali račune v kunah, devize, ki jih bodo sprejeli, pa morajo nakazati na svoje račune v treh delovnih dneh. Da ne bi izjeme spremenili v pravilo, so v obrtni zbornici povedali, da gre za obvestilo, ki ga je treba uporabljati izključno v interne namene obrtnikov-gostincev in zbornice, je poročal časnik.

Pričakujejo močno devizno injekcijo Potem ko je informacija pricurljala v javnost, so zahteve po podobnih pogojih plačevanja za svoje storitve zahtevali tudi trgovci, taksisti in drugi ponudniki turističnih storitev. Napovedali so, da bodo na HNB in obrtno zbornico poslali tudi uradne zahteve.

Na Hrvaškem tudi letos pričakujejo močno devizno injekcijo, ki naj bi zapolnila luknjo v državni blagajni in pomagala pri krepitvi hrvaškega gospodarstva.

Ne spreglejte