Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2007,
9.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2007, 9.55

8 let

Na GS ZN zasedanje o otrocih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V New Yorku se bo danes začelo dvodnevno zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov o otrocih, namenjeno udejanjanju leta 2002 sprejetega dokumenta z naslovom Svet po meri otrok.

Iz Slovenije se bo zasedanja udeležil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Marko Štrovs, so sporočili z ministrstva za delo, družine in socialne zadeve. Uvodnemu plenarnemu zasedanju bo v New Yorku sledila razprava na dveh okroglih mizah: prva bo posvečena promociji zdravega načina življenja in boju zoper HIV/aids, druga pa dostopu do univerzalnega kakovostnega izobraževanja kot ključa uresničevanja razvojnih ciljev tisočletja in zaščiti otrok pred zlorabo, izkoriščanjem in nasiljem. Ob zaključku zasedanja bodo sprejeli deklaracijo kot potrditev zavez akcijskega načrta in deklaracije iz zaključnega dokumenta Svet po meri otrok.

Predstavitev položaja otrokovih pravic v Sloveniji

Po napovedih ministrstva bo Štrovs predstavil položaj otrokovih pravic v Sloveniji in aktivnosti na tem področju, vključno s programom za otroke in mladino 2006-2016, ter zunanjepolitične aktivnosti Slovenije v okviru ZN na področju otrokovih pravic. Tudi na tokratnem zasedanju bodo aktivno sodelovali tako predstavniki civilne družbe kot predstavniki otrok z vseh delov sveta. Iz Slovenije se bo zasedanja kot predstavnica otrok udeležila Eva Keržič.

Prvo tovrstno zasedanje GS ZN je bilo leta 1990, drugo pa leta 2002. V zaključku zasedanja je bil po osemnajstmesečnem usklajevanju sprejet zaključni dokument z naslovom Svet po meri otrok (A World Fit for Children), ki ga sestavljata deklaracija in program aktivnosti. Zaključni dokument podaja 21 ciljev za dobrobit otrok z naslednjih glavnih področjih: zdravo življenje otrok, kvaliteta izobraževanja, varstvo zoper zlorabo, izkoriščanje in nasilje ter boj proti HIV/aidsu.

Ne spreglejte