Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2013,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 3. 7. 2013, 16.12

8 let

Mussomeli Slovencem v slovo: Ste pošten, spodoben in marljiv narod (FOTO in VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Še včeraj je bil na zagovoru pri Erjavcu, drevi pa je veleposlanik pogostil cvet slovenske družbe ob dnevu ameriške neodvisnosti.

Ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli, ki avgusta odhaja iz Slovenije, je drevi, pred dnevom ameriške neodvisnosti v Narodni galeriji pogostil slovenske politike, gospodarstvenike, diplomate, kulturnike, novinarje. Slavnostni dogodek se je začel s himnama obeh držav, nadaljeval se je z govorom ameriškega veleposlanika, sledili sta pogostitev in zabava.

Mussomeli si želi, da bi bili Slovenci prijazni drug do drugega, kot so do tujcev V govoru je Mussomeli poudaril, da se je, čeprav je v preteklosti velikokrat omenjal stvari, ki jih je v Sloveniji treba izboljšati, tokrat osredotočil na dobre stvari in sestavil seznam najpomembnejših, ki se jih je naučil od Slovencev. Med drugim tega, da je nezadovoljstvo najpogosteje vrlina, pri čemer se je Slovencem zahvalil, da so mu pretirano navdušenje pomagali uravnotežiti z zrelejšim pogledom.

V govoru je Slovence večkrat pohvalil. Med drugim je dejal: "Vaše znanje je izjemno; ne poznam naroda, ki bi bil bolj nadarjen." Ob tem se je opravičil za svoje pomilovanja vredno poznavanje slovenščine. "Resnično občudujem, kako prijazni in vljudni so Slovenci do mene, tudi ko se z mano ne strinjajo," je dejal Mussomeli in dodal, da si včasih želi, da bi bili tudi drug do drugega tako prijazni, kot so tujcev.

"Ni mogoče, da bi narodu, ki ima tako rad svoje otroke, spodletelo" Mussomeli se ne boji za prihodnost Slovenije, kot je dejal: "Preprosto ni mogoče, da bi narodu, ki ima tako rad svoje otroke, lahko spodletelo. Spoznal sem, da so Slovenci najboljši starši in da so slovenski otroci velik dar." Za konec je poudaril, da težave, ki pestijo slovenski narod, ne bodo rešene čez noč, a dodal: "Ste pošten, spodoben, marljiv narod. Ste ljubeči, predani in zavezani prihodnosti."

Dan neodvisnosti ima med Američani pomembno mesto Dan neodvisnosti je za Američane globoko domoljuben praznik. Je seveda dela prost dan, ki ga množice praznujejo s pikniki, zabavami, državnimi paradami, na domove izobesijo ameriške zastave in jedo hot doge.

"Menimo, da so vsi ljudje enaki, zato jim pripadajo pravice do življenja, svobode in sreče," je zapisano v deklaraciji o neodvisnosti, najpomembnejšem ameriškem dokumentu, ki ga je napisal ustanovni oče Thomas Jefferson, pozneje prvi predsednik ZDA, z njim pa je angleškemu kralju Gregorju III. sporočil odločitev 13 kolonij o neodvisnosti od Velike Britanije. Četrtega julija 1776 je dokument potrdil kongres.

ZDA so 237 let po tem že dolgo prva politična sila sveta. Gospodarsko ji za ovratnik zadnja leta močno diha Kitajska. Ameriška demokracija, utemeljena z deklaracijo o neodvisnosti, je po drugi svetovni vojni postala norma za demokracijo po svetu. ZDA so že dolgo prvi čuvaj in prvi policist sveta. Potem ko je pred dnevi Edward Snowden razkril tajni prisluškovalni program ameriške vlade, je očitno, da so ZDA že dolgo tudi prvi svetovni vohun.

Ne spreglejte