Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 3. 2017,
19.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Nils Muižnieks Romi

Četrtek, 23. 3. 2017, 19.31

6 let, 6 mesecev

Muižnieks: Upam, da novele zakona o tujcih ne bo treba nikoli uporabiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Nils Muižnieks | Foto STA

Foto: STA

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks, ki se je med svojim štiridnevnim obiskom v Sloveniji osredotočil na vprašanja beguncev, Romov in revščine, pričakuje ukrepe za izboljšanje položaja. Za novelo zakona o tujcih, na katero se je kritično odzval že na začetku njenega sprejemanja, upa, da je nikoli ne bo treba uporabiti.

Slovenija ni več le država prehoda, ampak bodo nekateri prosilci za azil in begunci v njej tudi ostali, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Muižnieks. Država mora okrepiti svoja prizadevanja za vključevanje beguncev v družbo, je pozval.

S tem namenom je treba tudi begunce same vključiti v pripravo programov integracije, nujna pa so po njegovem mnenju tudi prizadevanja za premagovanje predsodkov in sovražnosti.

Ponovil je obžalovanje zaradi novele zakona o tujcih, ki omejuje možnosti za pridobitev azila. Še zlasti je zaskrbljen zaradi tistih določb, ki omogočajo zaprtje mej in vračanje prosilcev za azil, ne da bi prej prisluhnili njihovim potrebam po zaščiti. Vse to je po komisarjevem opozorilu v nasprotju z mednarodnimi obveznostmi države na področju mednarodne zakonodaje o človekovih pravicah in o beguncih.

Begunci imajo težave pri dostopu do socialnih stanovanj

Muižnieks je pohvalil sodelovanje države pri preseljevanju in nameščanju beguncev. A medtem ko se otroci beguncev lepo vključujejo v splošno izobraževanje, bodo potrebni dodatni ukrepi za premostitev časa od prejetja statusa begunca do prejemanja denarne socialne pomoči, je dejal.

Kot pereče je omenil tudi težave beguncev pri dostopu do socialnih stanovanj in pri najemanju stanovanj na prostem trgu, kjer se morajo včasih spoprijemati tudi z diskriminacijo.

Poročilo z obiska v Sloveniji bo pripravil v dveh mesecih. | Foto: STA , Poročilo z obiska v Sloveniji bo pripravil v dveh mesecih. Foto: STA ,

Razmere, kjer živijo Romi v Dobruški vasi, niso ustrezne

Po njegovem mnenju niso ustrezne niti razmere, v katerih živijo Romi. Obiskal je Dobruško vas v občini Škocjan na Dolenjskem, kjer nimajo niti tekoče vode niti elektrike, higienske razmere pa so slabe.

Oblasti so v zadnjih desetih letih vložile precej truda, da bi se položaj Romov na področju izobraževanja in zaposlovanja izboljšal. Zdaj je treba enkrat za vselej poskrbeti, da noben Rom ne bo živel v pomanjkanju, je poudaril.

Ob podatkih o zaposlenih revnih, naraščajočem številu dolgotrajno brezposelnih in revščini, ki se prenaša z generacije na generacijo, je pozval k boju proti revščini. Državo je pozval, naj razveljavi tudi preostanek varčevalnih ukrepov.

Ugotovitve ob obisku bo spisal v dveh mesecih

Nazadnje se je dotaknil vprašanja zagovornika načela enakosti, ki je bil izvoljen oktobra lani, a še vedno nima pogojev za delo, ki ga mora opravljati po zakonu. Zagotovitev dodatnih sredstev je nujna, je dejal.

Napovedal je, da bo poročilo o svojih ugotovitvah med obiskom v Sloveniji pripravil v dveh mesecih.

Obiskal številne slovenske politike

Komisar se je danes sestal s predsednikom DZ Milanom Brglezom, so sporočili iz DZ. Po komisarjevem mnenju je Slovenija del begunskega vprašanja, ki se je nanašal na prehod čez njeno ozemlje, opravila dobro. Zdaj prihaja težji del, in sicer integracija v družbo, je dejal. Predsednik DZ je izpostavil poseben pomen vrednostne podpore temu vprašanju znotraj lokalnih skupnosti.

Muižnieks se je srečal s številnimi slovenskimi politiki, med drugim je obiskal tudi predsednika državnega zbora Milana Brgleza. | Foto: Ana Kovač Muižnieks se je srečal s številnimi slovenskimi politiki, med drugim je obiskal tudi predsednika državnega zbora Milana Brgleza. Foto: Ana Kovač Sogovornika sta se tudi strinjala, da je Slovenija naredila korak v pravo smer na področju varovanja človekovih pravic tudi z vzpostavitvijo samostojnega urada zagovornika načela enakosti, ki pa je trenutno še v procesu ustanavljanja in zagotavljanja pogojev za delovanje.

Glede vprašanja Romov je Brglez povedal, da je v pripravi več predlogov zakonov s tega področja. Dodal je, da golo sprejemanje zakonov ni dovolj za učinkovito reševanje problematike, ampak je za to potrebno učinkovito medresorsko sodelovanje pri njihovem izvajanju. Na vprašanje glede socialne in ekonomske enakosti je odgovoril, da številke kažejo bolje, kot to občutijo ljudje. Ponovil je, da si bo država še naprej prizadevala za odpravljanje neenakosti v družbi, še posebej pri ranljivih skupinah.

Še pred srečanjem z Brglezom so komisarja sprejeli člani komisije DZ za peticije ter človekove pravice in enake možnosti pod vodstvom predsednice Eve Irgl (SDS) ter člani delegacije DZ v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope pod vodstvom predsednice Ksenije Korenjak Kramar (SMC).

Komisar se je v preteklih dneh med drugim sestal tudi z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, predsednikom republike Borutom Pahorjem in premierjem Mirom Cerarjem, z nekaterimi ministri in predstavniki nevladnih organizacij.

Ne spreglejte