Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 3. 2018,
8.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,77

4

Natisni članek

aids Martin Shkrelli vrednostni papirji poneverba

Sobota, 10. 3. 2018, 8.00

6 let, 1 mesec

Moža, ki je zdravilo za aids podražil 50-krat, obsodili na sedem let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,77

4

Martin Shkreli | Foto Reuters

Foto: Reuters

Newyorška zvezna sodnica je v petek razvpitemu ameriškemu poslovnežu albanskega rodu Martinu Shkreliju izrekla kazen sedmih let zapora zaradi poneverb vrednostnih papirjev.

Njegov odvetnik, ki je dejal, da ga Shkreli tako spravlja ob živce, da bi ga včasih najraje mahnil po gobcu, je prosil za leto dni zapora.

Tožilci so zahtevali najvišjo kazen 15 let zapora, sodnica Kiyo Matsumoto pa je v Brooklynu ubrala srednjo pot. Shkreli je napovedal, da se bo na kazen pritožil, čeprav je ob izreku s solzami v očeh prisotnim dejal, naj se jim ne smili, ker si je za vse kriv sam.

Shkreli je bil uspešen finančni mešetar, težave pa so se začele, ko je kupil pravice do zdravila za aids, katerega proizvodnja stane dolar za tableto. Pred dvema letoma in pol je potem nemudoma po nakupu pravic zvišal ceno tabletke s 13,5 na skoraj 800 dolarjev. Nato pa se je po medijih še hvalil, da mora skrbeti za vlagatelje, ne za bolnike.

Ta ravbarski kapitalizem se mu ni izšel, saj je povzročil tako veliko ogorčenje, da so se zanj začeli zanimati tožilci, ki so odkrili, da je s svojimi podjetji poneverjal vrednostne papirje. Prav zaradi tega, ne pa zaradi navijanja cene zdravila, je bil tudi obsojen.

Njegov odvetnik je priznaval, da ima 35-letni Shkreli težave sam s seboj in da gre ljudem zelo na živce, obenem pa pravzaprav ni slab človek in je zelo sposoben. Psihiatrični pregled pred sodnim procesom je odkril kup težav, zaradi česar mora po prestani kazni še na nov pregled in morebitno zdravljenje.

Shkreli je oboževal Donalda Trumpa in sovražil Hillary Clinton. Trump mu ljubezni ni vračal, zaradi Clintonove pa je moral nazaj v zapor tudi po plačilu pet milijonov dolarjev varščine, ker je med svojimi privrženci razpisal tiralico. Ponujal je pet tisoč dolarjev dolarjev tistemu, ki mu prinese šop las Clintonove.

Sodnica je dejala, da je bila v dilemi, saj je morala upoštevati njegovo težko otroštvo (oče ga je pretepal), težave z napadi panike in dejstvo, da je dajal veliko denarja v dobrodelne namene. Obenem pa ni mogla zanemariti dolge zgodovine prevar, zavajanj in nesramnih bahanj, kar je nadaljeval tudi v zaporu.

V priporu je od septembra lani, kar se mu šteje v kazen in na prostost bo lahko prišel morda že po šestih letih, če se bo lepo vedel. Sodnica mu je že zaplenila skupaj 7,5 milijona dolarjev, plačati pa mora še 75 tisoč dolarjev kazni. Po zaporu bo še tri leta na prostosti le pogojno.

Ne spreglejte