Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
13. 12. 2016,
3.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

2

Natisni članek

Antonio Guterres Angelina Jolie OZN Združeni narodi Danilo Türk

Torek, 13. 12. 2016, 3.24

6 let, 6 mesecev

Mož, ki je premagal Danila Türka in očaral Angelino Jolie

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

2

Antonio Guterres in Angelina Jolie | Foto Reuters

Foto: Reuters

Portugalec Antonio Guterres, ki bo s 1. januarjem prihodnje leto prevzel položaj generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov (OZN), je včeraj zaprisegel.

67-letni Guterres, ki so ga za novega generalnega sekretarja OZN izvolili oktobra letos, je v boju za ta položaj med drugim premagal nekdanjega predsednika Slovenije Danila Türka.

Politik, ki je stkal veliko mednarodnih povezav

Portugalec je že izkušen politik in je nanizal vrsto pomembnih in vplivnih državnih in mednarodnih funkcij, ki so mu omogočale tkanje političnih vezi, ki so mu prišle prav pri letošnji izbiri novega prvega moža OZN, ki bo nasledil Južnega Korejca Ban Ki Muna.

V politiko je Guterres vstopil leta 1974 po padcu portugalske desničarske diktature, ko se je včlanil v socialistično stranko. Konec 70. let je že sodeloval v ekipi, ki se je pogajala z Brusljem za vstop Portugalske v Evropsko gospodarsko skupnost (EGS), predhodnico EU.

Priljubljeni portugalski premier

Leta 1992 je postal vodja portugalskih socialistov, leta 1995 pa je po zmagi na parlamentarnih volitvah postal portugalski premier. Guterres je veljal za politika moderne levice, kot njegov britanski kolega Tony Blair. Že takrat so mu napovedovali pomembne mednarodne funkcije.

Antonio Guterres po zmagi na volitvah oktobra 1995 | Foto: Reuters Antonio Guterres po zmagi na volitvah oktobra 1995 Foto: Reuters

V času prvega mandata je bil Guterres zelo priljubljen med Portugalci. Gospodarstvo je raslo, brezposelnost je bila nizka. Kot uspešen voditelj se je s svetovno razstavo Expo 1998 v Lizboni predstavil tudi svetu. V času njegovega vladanja je Portugalska dobila tudi organizacijo evropskega nogometnega prvenstva leta 2004.

Nepriljubljeni portugalski premier

Črni oblaki so se nad njim začeli zbirati v času drugega mandata, ki ga je na čelu portugalske vlade začel leta 1999. Gospodarstvu je pohajala sapa, priljubljenost vlade so načele tudi afere.

Po hudem porazu socialistov na lokalnih volitvah decembra 2001 je Guterres odstopil in se umaknil s čela socialistov, ki so bili potem na predčasnih volitvah leta 2002 poraženi. Novi premier je postal konservativec Jose Manuel Barroso, poznejši predsednik Evropske komisije.

Visoki komisar za begunce in Angelina Jolie

Guterres je po umiku iz portugalske strankarske politike postal predsednik Socialistične internacionale. Leta 2005 je postal visoki komisar Združenih narodov za begunce. Nov petletni mandat je dobil leta 2010.

Portugalski je v uspelo v zadnjih letih zasesti kar dva pomembna mednarodna položaja. Leta 2004 je nekdanji portugalski premier Jose Manuel Barroso (levo) postal predsednik Evropske komisije, letos pa je Guterres zmagal v boju za generalnega sekretarja Združenih narodov. | Foto: Reuters Portugalski je v uspelo v zadnjih letih zasesti kar dva pomembna mednarodna položaja. Leta 2004 je nekdanji portugalski premier Jose Manuel Barroso (levo) postal predsednik Evropske komisije, letos pa je Guterres zmagal v boju za generalnega sekretarja Združenih narodov. Foto: Reuters

Leta 2012 je za svojo posebno odposlanko imenoval znano hollywoodsko igralko Angelino Jolie, ki je letos polnila časopisne stolpce in internetne strani z burno ločitvijo od Brada Pitta. Guterres in Angelina Jolie, ki je bila pred tem med letoma 2001 in 2012 ambasadorka dobre volje pri Združenih narodov, sta skupaj sta obiskovala begunska taborišča. Skupaj sta tudi nastopila pred varnostnim svetom OZN.

Uspešen naskok na čelo Združenih narodov

Vodenje visokega komisariata za begunce je Portugalec končal 31. decembra lani. A ni dolgo počival, saj je 26. februarja letos postal portugalski kandidat za novega generalnega sekretarja Združenih narodov. Gutteres je premagal vse kandidate oziroma je bil najbolj ustrezen kandidat za glavne velesile in druge članice varnostnega sveta. 

5. oktobra letos je 15-članski varnostni Združenih narodov sporočil, da so dosegli soglasje za njegovo izvolitev za novega generalnega sekretarja. Guterresa so nato teden dni pozneje formalno izvolili še na zasedanju generalne skupščine Združenih narodov.

Katolik, ki uzakoni istospolne poroke

Guterres je drugič poročen. Njegova prva žena je leta 1998 umrla zaradi raka, drugič se je poročil leta 2001. Iz prvega zakona ima sina in hčerko. Guterres velja za zelo vernega katolika. 

Prekaljeni politik Gutteres je že na prvih poskusnih glasovanjih o novem generalnem sekretarju prevzel vodstvo in ga ni izpustil do konca. | Foto: Reuters Prekaljeni politik Gutteres je že na prvih poskusnih glasovanjih o novem generalnem sekretarju prevzel vodstvo in ga ni izpustil do konca. Foto: Reuters

Na referendumu leta 1998, ki ga je razpisala njegova stranka, je v nasprotju z večino socialistov glasoval proti omilitvi portugalskega zakona o splavu. Čeprav je še leta 1995 negodoval nad homoseksualci, je Portugalska v času njegovega vodenja vlade leta 2001 kot ena od prvih držav dovolila istospolne poroke.

Ne spreglejte