Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 11. 2018,
20.19

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Rusija

Petek, 16. 11. 2018, 20.19

5 let, 5 mesecev

Moskva je imela krta v podjetju za britanske vizume

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Rusija, ruska zastava | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ruska obveščevalna služba FSB je imela v podjetju, ki za Veliko Britanijo in nekatere druge države obdeluje prošnje za vizume, svojega krta, je razkrila britanska preiskovalna skupina Bellingcat. Šlo naj bi za širšo strategijo, ki naj bi prihod v Veliko Britanijo omogočil tudi osumljencema za zastrupitev Sergeja Skripala.

Ruski informatik je imel ob prihodu iz Pekinga, kjer je delal za podjetje TLSContact, v Moskvo leta 2015 velike težave z urejanjem statusa svoje žene mongolskih korenin in v tujini rojene hčerke. Agent FSB mu je v zameno za razrešitev težav ponudil podpis pogodbe o tajnem sodelovanju, kar je tudi sprejel, je informatik povedal za Bellingcat.

Zapustil Rusijo in v ZDA zaprosil za azil

Obveščevalna služba je od njega zahtevala informacije o tem podjetju, ki je v Rusiji zbiralo podatke o prosilcih za vizume v Veliki Britaniji in več drugih državah. Zahtevali so tudi podatke o dokumentih konzulatov, s katerimi je TLSContact sodeloval. Nazadnje so želeli dostop do britanskega vizumskega sistema. Ker jim tega ni mogel zagotoviti, se je odločil, da bo zapustil Rusijo in zaprosil za azil v ZDA.

Na britanskem veleposlaništvu v Moskvi so pojasnili, da je podjetje opravljalo zgolj administrativne postopke. Poudarili so, da ni bilo vključeno v odločanje o podelitvi vizumov.

Po mnenju Bellingcata, ki je pri preiskavi sodeloval z rusko preiskovalno spletno stranjo The Insider, pričanje informatika ne dokazuje, da so se ruski vohuni uspešno infiltrirali v vizumske sisteme zahodnih držav. Domnevajo, da gre za širšo strategijo, ki je ruskim agentom omogočala, da so prišli na Zahod. Med drugim naj bi tako v London prišla agenta ruske vojaške obveščevalne službe GRU, ki sta v britanskem Salisburyju domnevno zastrupila nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko.

Ne spreglejte