Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2013,
10.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 3. 2013, 10.58

8 let

Moškega aretirali, ga priklenili na policijski kombi in vlekli po cesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Južnoafriško republiko je zajelo ogorčenje nad policijsko brutalnostjo, policisti so namreč aretirali moškega, ga priklenili na kombi in ga vlekli po cesti. Moški je pozneje umrl.

Na spletu se je pojavil videoposnetek, na katerem je jasno razvidno, da so južnoafriški policisti prijeli moškega, ga priklenili na zadnji del policijskega kombija in ga po cesti vlekli vse do policijske postaje. Pozneje so moškega, mozambiškega taksista Mida Macio, v priporu našli mrtvega. Dejanje pa je v Južni Afriki sprožilo ogorčenje, v zadnjem razpletu pa so oblasti suspendirale osem policistov, ki so bili vključeni v aretacijo taksista.

Tudi predsednik Zuma obsodil dejanje policistov Oglasil se je tudi južnoafriški predsednik Jacob Zuma, ki je ravnanje z mozambiškim taksistom, ki je umrl, označil za "grozno in moteče". "Videoposnetek je grozen in nesprejemljiv. Nobeno človeško bitje ne bi smelo biti obravnavano na takšen način," je v izjavi za medije po poročanju Al Džazire povedal Zuma in dogodek opisal kot "tragično smrt moškega v rokah policije".

Policijska komisarka Riah Phiyega se je tistemu, ki je snemal, zahvalila, hkrati pa sporočila, da preiskuje obtožbe o brutalnosti policistov, njihovo dejanje pa je tudi obsodila. Na novinarski konferenci pa je še povedala, da je bil s svojega položaja odstranjen poveljnik policijske postaje, na kateri so bili zaposleni policisti. Po njenem mnenju pa so državljani izgubili vero v policijo, piše BBC.

Umrl zaradi poškodb glave in notranjih krvavitev Mido Macia je umrl v priporu, ob prvem pregledu njegovega trupla pa so našli številne poškodbe glave in notranje krvavitve, dogodek pa je sprožil tudi številne proteste, ki osvetljujejo problem policijske brutalnosti. Policija je sicer sporočila, da so Macio aretirali zaradi tega, ker je parkiral na nedovoljenem mestu v Daveytonu, zaradi česar je ustvaril prometni zamašek, nato pa se je aretaciji še upiral.

Videoposnetek jasno prikazuje, da se je Macia upiral, ko so ga policisti poskušali obvladati, nato pa so ga z rokami priklenili na zadnji del policijskega kombija, medtem ko je kombi speljal, pri čemer so taksista vlekli za sabo. Posnetek je posnel eden izmed očividcev, pozneje pa so posnetek predvajali tudi na eni izmed južnoafriških televizij. Očividci pa so za časopis Daily Sun povedali, da so taksista policisti hudo pretepli. "Ko so ga priklenili na kombi, so mu vrata loputnili v glavo. Kri mu je tekla po obrazu, ko so se odpeljali. Bolelo ga je, jokal je in jih prosil, naj nehajo, vendar tega niso storili," je za Daily Sun povedal eden od očividcev, ki ni želel biti imenovan.

Južnoafričani se še vedno spominjajo uboja 34 rudarjev Južnoafriški direktorat za policijske preiskave je sporočil, da je samo lani prejel več kot pet tisoč obtožb policijske brutalnosti. Lani avgusta je policija ustrelila 34 stavkajočih rudarjev in protestnikov, ki so protestirali pred rudnikom platine v Marikani. Tudi ta incident so ujele kamere, dogodek pa je odmeval po vsem svetu.

Ne spreglejte