Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 7. 2016,
7.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

2

Natisni članek

ZDA streljanje

Sobota, 9. 7. 2016, 7.50

6 let, 7 mesecev

Morilec policistov v Dallasu je bil samo eden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

2

Dallas, streljanje, ZDA, policisti | Foto Reuters

Foto: Reuters

David Brown, načelnik policije v Dallasu v ameriški zvezni državi Teksas, je v petek zvečer novinarjem dejal, da je bil morilec policistov v četrtek na protestnem shodu proti policijskemu nasilju samo eden, informacije o štirih ostrostrelcih pa so bile povsem napačne. Streljal je 25-letni vojaški veteran, temnopolti Micah Xavier Johnson.

Brown je potrdil, da strelec ni bil povezan z nobeno teroristično organizacijo, župan Dallasa Mike Rawlings pa je zatrdil, da je mesto varno. Policija je prijela več ljudi, vendar nihče med njimi ni bil vpleten v streljanje.

Strelec je spreminjal lokacije

Na policiste je streljal le Johnson, ki je spreminjal lokacije in zaradi tega ustvaril vtis več strelcev. S polavtomatsko puško ruskega oziroma sovjetskega porekla je ubil pet policistov in jih ranil pet. Ranjena sta bila tudi dva civilista. Policija je na njegovem domu v predmestju Dallasa Mesquite izvedla preiskavo in našla orožje, strelivo, neprebojne jopiče in eksploziv.

Brown je povedal, da so policisti Johnsona nekaj časa oblegali v parkirni hiši nedaleč od trga Dealey, kjer je bil novembra 1963 ustreljen predsednik John F. Kennedy, in se z njim pogajali. Takrat jim je povedal, da želi iztrebiti belce, še posebej belopolte policiste, ker ti pobijajo temnopolte. Neposreden povod za pokol sta bila dva umora temnopoltih osumljencev v Louisiani in v Minnesoti v torek in sredo.

Samotar brez kriminalne preteklosti

Johnson, ki so ga poznali kot samotarja, ni imel kriminalne preteklosti. Od novembra 2013 do julija 2014 je služil v Afganistanu, sicer pa je bil šest let član rezervnih sil kopenske vojske ZDA. Po spletu je rad sledil temnopoltim militantnim skupinam, kot je Obrambna liga Afroameričanov, ki je v sredo objavila udarno sporočilo.

Fotogalerija
1 / 7

"Prašič je ustrelil in ubil Altona Sterlinga v Baton Rougeu. Vemo, kaj nam je storiti, s tem ne mislim na pohod, delanje hrupa ali sodelovanje na konvencijah. Zbrati moramo enote. Čas je za obisk Louisiane in obračanje ražnja. Vrhunec bo brizganje prašičje krvi," med drugim pravi poziv Obrambne lige. Prašič je v ZDA zaničljiv izraz za policista.

Zaročenka: Policist streljal brez razloga

Policist je v sredo v Minnesoti ustrelil tudi 32-letnega Philanda Castila iz razloga, ki uradno še ni znan. Zaročenka ustreljenega trdi, da je policist streljal brez razloga, ustreljenemu pa pozneje tudi ni skušal pomagati. Posnetki obeh zločinov so končali na internetu in po ZDA izzvali veliko ogorčenje. Celo republikanci, ki v podobnih primerih vedno pohitijo z izrazi podpore policistom, jih tokrat niso branili.

Upanje na resne reforme policijskih postopkov je v četrtek skupaj s petimi policisti razblinil Johnson. Policisti so spet junaki in žrtve, ki so vsak dan v nevarnosti, zato jim je dovoljeno več. V ZDA zdaj lahko obenem protestirajo oboji. Nasprotniki policijskega nasilja in nasprotniki nasilja nad policisti.

Dallas, streljanje, ZDA, policisti | Foto: Reuters Foto: Reuters

Predsednik ZDA Barack Obama je z obsodbo pokola policistov opozoril tudi na problem orožja, kar je pri republikancih izzvalo kritike, da politizira tragedijo. Vendar odzivi glavnih igralcev na ameriškem političnem odru tokrat niso bili tako enostranski kot do zdaj. Celo republikanski predsedniški kandidat Donald Trump za pokol ni krivil Obame, ampak je izrazil razumevanje obeh strani ter pozival k molitvi, razumevanju in ljubezni.

Obama se je zaradi pokola odločil, da skrajša obisk Evrope za en dan. Danes gre iz Varšave v Madrid, v nedeljo bo obiskal ameriške vojake v Roti, v Sevillo pa ga ne bo, ampak bo v nedeljo zvečer odpotoval domov v Washington. V začetku prihodnjega tedna gre v Dallas na povabilo župana Rawlingsa.

Ameriška pravosodna ministrica Loretta Lynch je pozvala k miru, obenem pa sporočila, da nasilje v Dallasu ne sme pomeniti, da se ljudje odpovedo protestom zaradi policijskega nasilja.

Senator iz Floride republikanec Marco Rubio je menil, da je treba priznati, da se temnopolti v ZDA bojijo srečanj s policijo.

Dallas, streljanje, ZDA, policisti | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nekdanji predsednik predstavniškega doma kongresa Newt Gingrich, ki je v igri za podpredsedniškega kandidata pri Trumpu, je priznal, da se temnopolti Američani pogosteje kot belci znajdejo v položaju, ko jim pri srečanju s policijo grozi smrt.

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je v cerkvi v Pensilvaniji odkrito dejala, da je nekaj zelo narobe v ZDA. Pozvala je belopolte, naj skušajo razumeti temnopolte, kako se počutijo, ko so v policijski obravnavi, obenem pa je izrazila sočutje do padlih policistov, ki so v Dallasu ščitili pravico državljanov do protesta.

Napovedala je, da bo po zmagi na volitvah namenila milijardo dolarjev za programe urjenja, razumevanja in raziskovanja problema.

Še več strelov na policiste

Pokol v Dallasu ni bil edini primer oboroženega nasilja proti policiji zaradi policijskega nasilja. V Georgiji je moški lažno prijavil vlom in potem streljal na policista, ki je prišel pomagat. V obstreljevanju sta bila oba ranjena.

V Tennesseeju je moški streljal na avtocesti in po aretaciji povedal, da je jezen na policijo zaradi pobijanja temnopoltih. V Misuriju pa je ustavljeni voznik tokrat ustrelil policista.

Ne spreglejte