Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 1. 2017,
8.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Natisni članek

letališče ZDA streljanje

Sobota, 7. 1. 2017, 8.24

6 let, 6 mesecev

Morilec iz Fort Lauderdala je nekdanji član nacionalne garde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Petkov pokol na letališču v Fort Lauderdalu na Floridi je, po poročanju ameriških medijev, izvedel 26-letni Američan Esteban Santiago, nekdanji član nacionalne garde Portorika, iraški veteran in nekdanji član nacionalne garde Aljaske, kjer je živel nazadnje. Motiva za napad, v katerem je umrlo pet ljudi, še ne poznajo.

Priče pravijo, da so se naenkrat zaslišali streli in ljudje so začeli padati. Nekateri so se skušali skriti za kovčki, kar ni pomagalo, večina pa se je v paniki razbežala na vse strani. Letališče so potem za več ur zaprli. | Foto: Reuters Priče pravijo, da so se naenkrat zaslišali streli in ljudje so začeli padati. Nekateri so se skušali skriti za kovčki, kar ni pomagalo, večina pa se je v paniki razbežala na vse strani. Letališče so potem za več ur zaprli. Foto: Reuters

Američani lahko potujejo z orožjem, ki ga ne smejo imeti v ročni prtljagi, razen če gre za uradne osebe. Orožje in naboje morajo posebej zapakirati in dati v prostor za prtljago na letalu. Santiago je to storil.

Po streljanju se je mirno ulegel na tla ter počakal policiste

Ko se je izkrcal, je počakal na svojo torbo z orožjem, jo snel s traku za prtljago, odšel v stranišče in napolnil pištolo. Nato je začel streljati na vse strani in je izpraznil tri nabojnike. Ko mu je zmanjkalo streliva, je pištolo odvrgel in se mirno ulegel na tla ter počakal na policiste, ki so ga aretirali brez težav.

Priče pravijo, da so se naenkrat zaslišali streli in ljudje so začeli padati. Nekateri so se skušali skriti za kovčki, kar ni pomagalo, večina pa se je v paniki razbežala na vse strani. Letališče so potem za več ur zaprli.

Težave z duševnim zdravjem

Sorodniki strelca so medijem povedali, da je imel zadnje čase težave z duševnim zdravjem in se je zaradi tega tudi zdravil pri psihiatru. Santiago je bil rojen v New Jerseyju, starši pa so ga kot 2-letnega otroka odpeljali v Portoriko, kjer se je pozneje pridružil nacionalni gardi in z njo leta 2010 odšel v Irak, kjer je ostal leto dni.

Potem se je preselil na Aljasko, kjer je bil prav tako član nacionalne garde, vendar so ga odslovili, med drugim zaradi tega, ker je večkrat brez dovoljenja zapustil dolžnost.

S pokolom so seznanili ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki je poklical guvernerja Floride Ricka Scotta in mu v imenu vlade prenesel sožalje za sorodnike pobitih in ranjenih. Obljubil je vso podporo zvezne vlade pri preiskavi.

Odzval se je tudi novoizvoljeni predsednik Donald Trump, ki je v povezavi s pokolom potarnal nad sramotnim dogajanjem v ZDA in po svetu. Tokrat se je malce zadržal in ni nemudoma govoril o terorističnem napadu.

Ne spreglejte