Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2008,
12.41

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 3. 7. 2008, 12.41

8 let, 1 mesec

Mongolska opozicija zahteva ponovno štetje glasov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na nedeljskih parlamentarnih volitvah je Mongolska ljudska revolucionarna stranka (MPRP) osvojila večino, je danes sporočil predstavnik za stike z javnostmi državne volilne komisije.

Obenem je zatrdil, da so bile volitve poštene, vodja opozicijske Demokratske stranke pa je medtem menil, da so bile volitve poneverjene in zahteval ponovno štetje. MPRP bo v velikem huralu, kot se imenuje mongolski parlament, zasedla 47 od 76 sedežev, Demokratska stranka pa 26. Preostali trije sedeži so pripadli neodvisnemu kandidatu in dvema članoma manjših strank, so še sporočili z volilne komisije.

Tiskovni predstavnik volilne komisije Purevdorjiin Naranbat je zatrdil, da so bile volitve poštene, čeprav so se nekateri kandidati pritoževali zaradi nepravilnosti. "Prepričan sem, da so to končni izidi," je povedal in dodal, da se nekateri niso mogli sprijazniti s tem, da so njihovi kandidati izgubili. "Šteli smo in ponovno šteli, a je izid ostal enak," je zatrdil.

Elbegdorj ne pričakuje ponovitve nasilje Vodja Demokratske stranke, glavne tekmice MPRP, Tsakhiagiin Elbegdorj, pa je po razglasitvi uradnih izidov menil, da so bile volitve "ukradene", in zahteval ponovno štetje. Kot je še dodal, pa ne pričakuje ponovitve nasilja in izrazil pričakovanje, da bo rešitev dosežena s pogajanji.

Protesti so terjali pet življenj V torek so v mongolski prestolnici Ulan Bator zaradi domnevno poneverjenih volitev izbruhnili nasilni protesti, zaradi katerih je mongolski predsednik Nambariin Enkhbayar razglasil štiridnevno obdobje izrednih razmer. Protesti so terjali pet življenj, 329 ljudi pa je bilo ranjenih. Tisoči protestnikov, jezni, ker je stranka nekdanjih komunistov razglasila zmago pred razglasitvijo uradnih izidov, so se zbrali pred sedežem MPRP in ga zažgali. Šlo naj bi za kakih 6000 privržencev Demokratske stranke, ki so MPRP obtožili podkupovanja za glasove na volitvah in drugih taktik za poneverbo volitev.

Ne spreglejte