Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 7. 2023,
10.49

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Južna Koreja Japonska poplave dež

Sobota, 15. 7. 2023, 10.49

9 mesecev, 3 tedne

Močno deževje v Južni Koreji in na Japonskem terjalo smrtne žrtve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Južna Koreja | V zadnjih treh dneh je močno deževje povzročilo težave v večjem delu Južne Koreje in na Japonskem. | Foto Reuters

V zadnjih treh dneh je močno deževje povzročilo težave v večjem delu Južne Koreje in na Japonskem.

Foto: Reuters

Obilno deževje ter posledične poplave in zemeljski plazovi že več dni pestijo večji del Južne Koreje in Japonske. Pri tem je v Južni Koreji umrlo že 24 ljudi, še deset jih pogrešajo. Na Japonskem medtem poročajo o najmanj šestih smrtnih žrtvah in dveh poškodovanih. Oblasti obeh držav so ljudi na prizadetih območjih pozvale k evakuaciji.

V zadnjih treh dneh je močno deževje povzročilo težave v večjem delu Južne Koreje. Po podatkih reševalcev je doslej umrlo že 24 ljudi, še deset pa jih pogrešajo, je danes poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

Notranje ministrstvo je sporočilo, da je od petka, večinoma zaradi zemeljskih plazov, umrlo sedem ljudi. Lokalni mediji pa opozarjajo, da bi se ta številka danes lahko povečala. Južnokorejski premier Han Duck-soo je ministrstvo za obrambo zaprosil za pomoč pri reševalnih akcijah.

V večjem delu države je bil zjutraj prekinjen železniški promet. Po navedbah korejskih železnic pa vlaki KTX za zdaj ostajajo operativni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Japonskem umrlo najmanj šest ljudi

Tudi Japonska se že več dni spopada z obilnimi padavinami. Lokalni mediji so v torek poročali o najmanj šestih smrtnih žrtev na jugozahodu države, oblasti pa zdaj opozarjajo na nevarnost zemeljskih plazov in poplav tudi na severovzhodu Japonske. Tam se bodo padavine po napovedih meteorološke agencije nadaljevale tudi v nedeljo.

Oblasti so danes prebivalce prefekture Akita zaradi razlitja reke pozvale, naj se zatečejo na varno. Po navedbah lokalnih medijev sta bili v zemeljskem plazu v prefekturi poškodovani dve osebi, ki se že zdravita v bolnišnici.

Zaradi neurja je bil začasno prekinjen tudi železniški promet s hitrim vlakom šinkansen med krajema Morioka in Akita, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vročinski val
Novice V Italiji več turistov utrpelo vročinsko kap, v Grčiji nad 40 stopinj Celzija

 

Ne spreglejte