Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 9. 2017,
7.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

potres Mehika

Petek, 8. 9. 2017, 7.02

6 let, 7 mesecev

Močan potres stresel Srednjo Ameriko. Število žrtev narašča. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Potres z magnitudo 8,1 je stresel Mehiko, Belize in Gvatemalo. Čutili so ga od mehiške prestolnice Ciudad de Mexico do glavnega mesta Salvadorja San Salvador. Oblasti so izdale opozorilo pred cunamijem, k sreči nato valovi niso povzročali dodatne škode.

Središče potresa je bilo ob obali mehiške zvezne države Chiapas. Po zadnjih podatkih je potres zahteval najmanj 33 smrtnih žrtev, po navedbah guvernerja Alejandra Murata je samo v zvezni državi Oaxaca zahteval 23 življenj. Sedem ljudi je umrlo v zvezni državi Chiapas, dva človeka pa v zvezni državi Tabasco, navedbe oblasti povzema nemška tiskovna agencija dpa. Britanski BBC medtem navaja 27 smrtnih žrtev.

Med umrlimi sta vsaj dva otroka. Dojenček je umrl, ker zaradi izpada elektrike ni deloval aparat za umetno dihanje, na drugega otroka pa se je porušil zid. Najmanj ena oseba je umrla v sosednji Gvatemali, je sporočil gvatemalski predsednik Jimmy Morales Cabrera.

Video: Planet TV


Mehiški predsednik Enrique Peña Nieto je dejal, da je to najmočnejši potres na tem območju od leta 1932. V Mehiki ga je čutilo okoli 50 milijonov ljudi, je povedal Peña Nieto. Približno 1,5 milijona jih je ostalo brez elektrike. 

Iz Mehike poročajo že o prvi gmotni škodi. V mestu Matias Romero se je v zvezni državi Oaxaca zrušil hotel, vendar podatkov o morebitnih smrtnih žrtvah še ni. Ob potresu je bila v Mehiki noč, tako da so ljudje spali. Tudi fotografije iz drugih mehiških mest prikazujejo podrte hiše in uničene avtomobile. 

Jug države sicer še vedno stresajo popotresni sunki. Središče potresa je bilo 137 kilometrov jugozahodno od okraja Tonala v zvezni državi Chiapas na globini 19 kilometrov. V Mehiki so do sedaj zabeležili okoli 185 popotresnih sunkov. Po navedbah seizmologov je najmočnejši dosegel magnitudo 6,1. Najhuje je bilo prizadeto mesto Tehuantepec na jugu zvezne države Oaxaca.

Mehičane begajo bliski, ki so se po potresu pojavili nad Mexico Cityjem

Po potresu, ki je danes stresel Mehiko so se nad Mexico Cityjem pojavili bliski svetlobe, za katere še ni nobenega nedvoumnega pojasnila. Številni "strelam, ki prihajajo iz zemlje" pripisujejo nadnaravni izvor, medtem ko so geologi prepričani, da bo razlaga, ko se bodo do nje dokopali, povsem racionalna in logična.

Geofizik pri Nasi Friedmann Freund je za National Geographic pojasnil, da je za skrivnostne bliske kriva razelektritev kamnin, ki nastane ob večjih geoloških dogodkih, kot so potresi, nekateri njegovi kolegi pa so prepričani, da je razlog zanje še bolj vsakdanji, po njihovem mnenju naj bi šlo za sekundarne posledice potresa, bliske povzročajo eksplozije električnih generatorjev, transformatorjev in pretrganih električnih kablov, poroča Independant.

Ne spreglejte