Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 4. 2020,
13.10

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

25

Natisni članek

Koronavirus zabava okužba mladi

Ponedeljek, 6. 4. 2020, 13.10

4 leta

Koronavirus

Mladostniška neodgovornost: od 70 se jih je okužilo kar 44

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

25

spring breake | Slika je simbolična. | Foto Gulliver/Getty Images

Slika je simbolična.

Foto: Gulliver/Getty Images

V primeru ameriških mladostnikov bi lahko uporabili pregovor: Mladost je norost. V ameriških medijih odmeva novica, kako se je kar 44 mladostnikov okužilo z novim koronavirusom, potem ko so se odločili, da gredo na zabavo v Mehiko.

Za 44 mladostnikov je bilo usodno potovanje v Mehiko

Na desetine mladostnikov iz Teksasa se je odpravilo na zabavo (spring break, op. p.), večina pa se jih je domov vrnila okuženih z novim koronavirusom. Okoli 70 mladostnikov iz Austina v Teksasu se je s čarterskim poletom odpravilo v Mehiko. Tja so odpotovali, kljub temu da je Bela hiša odsvetovala potovanje, če to ni res pomembno, in svetovala, naj se ne družijo v večjih skupinah. Rezultat tega nespametnega potovanja je, da se jih je od 70 okužilo kar 44, so sporočili z univerze v Teksasu.

Na tovrstnih zabavah (spring break, op. p.) alkohol teče v potokih. | Foto: Gulliver/Getty Images Na tovrstnih zabavah (spring break, op. p.) alkohol teče v potokih. Foto: Gulliver/Getty Images

"Odrastite že"

Zelo jasno sporočilo za nespametne mladostnike je imel republikanec Dennis Bonnen. "Ne glede na to, ali mislite, da bo na vas vplivalo ali ne, bo. Dejstvo je, da če ste študent, ki gre na spomladanski oddih v Mehiko, ogrožate druge ljudi. Odrastite že."

"Čeprav imajo mlajši ljudje manj možnosti za zaplete, to še ne pomeni, da so imuni proti težkim boleznim in smrti zaradi novega koronavirusa." | Foto: Getty Images "Čeprav imajo mlajši ljudje manj možnosti za zaplete, to še ne pomeni, da so imuni proti težkim boleznim in smrti zaradi novega koronavirusa." Foto: Getty Images Bolezen lahko resno ogrozi tudi mlade

Še bolj skrb vzbujajoče je, da so se nekateri izmed okuženih potnikov iz Mehike domov odpravili s komercialnim letom in tako ogrozili še preostale potnike, so sporočili z zdravstvenega zavoda v Austinu.

"Virus se pogosto skriva med zdravimi, a dobijo ga tisti, ki jim grozi resna bolezen ali celo smrt. Čeprav imajo mlajši ljudje manj možnosti za zaplete, to še ne pomeni, da so imuni proti težkim boleznim in smrti zaradi novega koronavirusa," je povedal dr. Mark Escott.

Ta primer je resno opozorilo

Tamkajšnja univerza je zdaj v rednih stikih z javnim zdravstvom v Austinu, da bi lahko pomagala pri iskanju stikov. "Ta primer je resno opozorilo, da je treba resno jemati opozorila zdravstvenih organov o nevarnosti okužbe in da se jo lahko prenaša na druge," je povedal predstavnik univerze J.B. Bird.

Študentje, ki so okuženi, so trenutno doma v samoizolaciji, so zapisali na CNN.

 Stanje v ZDA je trenutno zelo resno. | Foto: Reuters Stanje v ZDA je trenutno zelo resno. Foto: Reuters

ZDA trenutno najbolj na udaru

Po zadnjih podatkih je v ZDA okuženih prek 336 tisoč ljudi, umrlo pa jih je 9.620, poroča worldometers.info. Od tam poročajo, da se za večino Američanov začenja najtežji in najbolj žalosten teden, direktor nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci pa je dejal, da jim novega koronavirusa ne bo uspelo zajeziti. V najhuje prizadeti zvezni državi New York so zabeležili 123.160 okuženih z novim koronavirusom, umrlo je 4159 ljudi.

V Sloveniji že več kot tisoč okužb

Po zadnjih uradnih podatkih imamo v Sloveniji 1.021 okužb z novim koronavirusom, kar je 24 več kot včeraj. Še dve osebi sta zaradi bolezni covid-19 umrli. Od izbruha epidemije v Sloveniji je novi koronavirus zahteval 30 smrtnih žrtev.

Koronavirus
Novice Pri nas več kot tisoč okužb, po veliki noči morda zagon nekaterih panog #video
Tiger
Novice V največjem newyorškem živalskem vrtu z novim koronavirusom okužena tigrica
Novice Med več kot 10 tisoč umrlimi v ZDA tudi en dan stara deklica. V Franciji najbolj črnih 24 ur. #video
Ne spreglejte