Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
1. 4. 2016,
11.54

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

3

Natisni članek

Petek, 1. 4. 2016, 11.54

8 let, 1 mesec

Mirovnike obtožili, da so deklice silili v spolne odnose s psom

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

3

Osrednjeafriška republika mirovniki | Foto Reuters

Foto: Reuters

Združene narode ponovno pretresa spolni škandal, v katerega so vpleteni mirovniki. Skoraj sto deklet iz Osrednjeafriške republike trdi, da je bilo spolno zlorabljenih.

Svetovna organizacija je sporočila, da je uvedla preiskavo v domneve o posilstvih in spolnih napadih, ki naj bi se zgodili v zadnjih treh letih. Preiskovalci ZN so se pogovorili z večinoma mladoletnimi žrtvami, ki so izrekle hude obtožbe na račun mirovnikov ZN, lokalnih sil in tudi enot, ki jih je v to afriško državo poslala Francija.

Rezultat preiskave javnosti še ni bil predstavljen, a je skupina Aids-Free World razkrila nekatere podrobnosti. Tri dekleta trdijo, da jih je skupaj s še četrtim dekletom, ki je vmes umrlo zaradi neznane bolezni, francoski poveljnik leta 2014 zvezal in prisilil v spolne odnose s psom, nato pa je vsaka dobila pet tisoč osrednjeafriških frankov oziroma 7,5 evra.

Otroke silili v spolne odnose v zameno za hrano

Mirovniki v Osrednjeafriški republiki niso prvič obsojeni posilstev ali drugih spolnih zlorab. V preteklosti so bili obtoženi posilstev deklic, starih nič več kot 12 let. Francoski vojaki pa naj bi begunske otroke, ki so bežali pred nasiljem, silili v spolne odnose v zameno za hrano.

Predstavniki Unicefa so se pogovarjali z 98 dekleti, ki trdijo, da so jih mirovniki spolno zlorabili v samo eni od provinc Osrednjeafriške republike. "Te obtožbe, nekatere med njimi so še posebej nagnusne, jemljemo zelo resno," je zagotovil Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Ra’ad Al Hussein.

Ban globoko pretresen

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je sporočil, da je globoko pretresen zaradi najnovejših obtožb. Dodal je, da mora biti ZN usklajen z državami, ki prispevajo mirovnike, saj "imajo edine moč, da disciplinirajo svoje sile".

Večina obtožb se nanaša na mirovnike iz Burundija in Gabona, ki so bili med letoma 2013 in 2015 prisotni v regiji Kemo, ter za francoske enote, ki so bile v istem času prav tako poslane tja, da bi skrbele za krhek mir, vzpostavljen po tem, ko so muslimanski uporniki leta 2013 strmoglavili predsednika in državo pahnili v konflikt.

ZN ima na 16 mirovniških misijah po svetu razporejenih okoli sto tisoč mirovnikov.

Ne spreglejte