Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 3. 2016,
16.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Miro Cerar Angela Merkel migranti begunci

Petek, 11. 3. 2016, 16.08

8 let

Miro Cerar ostro kritiziral begunsko politiko Angele Merkel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Po eni strani Berlin pravi, da nemške meje ostajajo odprte za begunce, po drugi strani pa že nekaj časa obstajajo dnevne omejitve," je v intervjuju za nemški časnik Die Welt dejal premier Miro Cerar.

Premier Miro Cerar je v intervjuju za nemški časnik Die Welt Nemčiji očital protislovno ravnanje v begunski krizi.

"Prihaja do neskladja med tem, kar nemška vlada govori v javnosti, in njihovimi dejanji. Po eni strani Berlin pravi, da nemške meje ostajajo odprte za begunce, po drugi strani pa že nekaj časa obstajajo dnevne oziroma časovne omejitve. Nemčija je v zadnjem času vrnila več beguncev v Avstrijo, kar posledično pomeni, da jih je Avstrija nato vrnila v Slovenijo," je dejal Cerar.

Slovenski premier je poudaril, da mora nemška vlada javno povedati, da je pot v Evropo za nezakonite migrante zaprta in da jim ne bo pomagalo zaupati svojega denarja in življenja tihotapcem ljudi.

Glede dogovarjanja EU in Turčije za zajezitev migracij je Cerar izrazil upanje, da bo prineslo želene rezultate, in sicer "znatno, trajno zmanjšanje nezakonitih migracij čez grške otoke proti Evropi". A ob tem je opozoril, da se to do zdaj še ni zgodilo.

Grčija mora opravljati svoje naloge Ob tem je Cerar opozoril tudi na vlogo Grčije, ki je žrtev geografske lege, vendar to ne more biti izgovor za prenašanje odgovornosti o begunski krizi na ostale članice. "Grčija mora kot članica schengenskega območja izpolnjevati naloge," je dejal Cerar in dodal, da je Slovenija do Grčije svojo solidarnost pokazala že v reševanju evrske krize, čeprav je življenjski standard v Sloveniji nižji kot v Grčiji, tudi pri begunski krizi pa je Slovenija pripravljena pomagati.

"Pričakujemo, da bo Grčija sprejela pomoč EU," je še dodal slovenski premier v intervjuju za nemški časnik. Od Grčije sedaj pričakuje, da bo sprejela ponujeno evropsko pomoč in pospešeno izvedla dogovorjene ukrepe.

Evropa je predolgo dajala vtis, da lahko vsi pridejo Največjo težavo v begunski krizi Cerar vidi v prepočasnem odzivu EU oziroma v njeni komunikaciji. "Predolgo smo dajali vtis, da lahko vsi pridejo v Evropo, ne glede na to, iz katerih razlogov so morali zapustiti svoje domove," je dejal Cerar in poudaril, da potrebuje Evropa skupno rešitev vseh 28 članic.

Slovenija je sicer na začetku tedna napovedala, da bo na svoji meji s Hrvaško začela znova polno uveljavljati schengenska pravila in da bo na svoje ozemlje spuščala le še begunce z veljavnimi vizumi in potnimi listi. S tem je Slovenija sprožila verižno reakcijo v državah ob balkanski migracijski poti, saj so isto napovedale še Hrvaška, Srbija in Makedonija.

Ne spreglejte