Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 8. 2013,
14.55

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Šarm el Šejk Hurgada Egipt protest Mohamed Mursi

Petek, 16. 8. 2013, 14.55

1 leto, 2 meseca

Ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje vsa nenujna potovanja v Egipt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ministrstvo za zunanje zadeve je zaradi razmer v Egiptu danes spremenilo varnostno opozorilo za to državo. Slovenske turistične agencije zatrjujejo, da slovenski turisti v Egiptu ne občutijo nemirov.

Zaradi aktualnih dogajanj v egiptovski prestolnici in drugih večjih mestih te države Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) slovenskim državljanom odsvetuje vsa nenujna potovanja v Egipt. MZZ odsvetuje vsa potovanja v Kairo, Aleksandrijo, mesta v delti Nila, mesta ob Sueškem prekopu, mesta Zgornjega Egipta, območje severnega in osrednjega Sinaja ter na obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom.

Turistična središča in letovišča ob Rdečem morju, kot so Šarm el Šejk, Dahab, Hurgada in druga, medtem po oceni MZZ ostajajo relativno varna. Kljub temu pa popotnikom, ki se tam že nahajajo, svetujejo previdnost, spremljanje virov informacij ter upoštevanje navodil lokalnih organov, hotelov in organizatorjev potovanj. "Priporočamo izogibanje demonstracijam in večjim zborovanjem," še dodajajo na MZZ.

Kot je za Radio Slovenija povedal vodja konzularnega oddelka na MZZ Andrej Šter, so se v tem opozorilu poenotili z večino držav EU. Ob tem je pozval organizatorje potovanj, "da preusmerijo tiste, ki so imeli namen potovati v Egipt, na kakšno drugo destinacijo ali pa na kakšen drug termin, hkrati pa zagotovijo tudi varno vrnitev v predvidenih terminih tistim, ki so zaenkrat še v letoviščih ob Rdečem morju". Slovenske turistične agencije, ki organizirajo potovanja v Egipt, sicer zagotavljajo, da je situacija v letoviščih zaenkrat varna in da ne beležijo odpovedi potovanj.

Turisti nemirov ne občutijo Turistična agencija Kompas ima trenutno v Egiptu okoli 100 potnikov, ki pa nemirov ne občutijo, so zagotovili v agenciji. Vsi Kompasovi potniki so v Hurgadi ali Šarm el Šejku. Direktor prodaje v Kompasu Peter Majerle je zagotovil, da dnevno komunicirajo prek lokalne predstavnice agencije in prek egiptovskega partnerja ter medijev.

"Potniki trenutno ne čutijo nobenih sprememb razmer. V Hurgadi so se stvari umirile v zadnjih dneh, policijska ura je odpravljena, tako da ni nič posebnega. V Šarm el Šejku pa ni bilo čutiti nobenih sprememb dnevne rutine," je pojasnil Majerle. V soboto bo po načrtih v Egipt odšlo okoli 80 njihovih potnikov. Odpovedi v Kompasu zaradi nemirov v Egiptu niso imeli, bilo pa je nekaj vprašanj glede razmer, vendar trenutno potniki letujejo po načrtih.

Tudi v turistični agenciji Palma so pojasnili, da gostje v Egiptu letujejo normalno in da v Hurgadi in Šarm el Šejku posebnosti ni. "Glede na to, da je Egipt destinacija 'vse vključeno' in da gostje bivajo v velikih počitniških resortih, se seveda posvečajo aktivnostim, primernim vsebini hotela in letnemu času," pojasnjuje vodja odnosov z javnostmi Nika Vrhovnik iz Palme. Palmina ekipa ima sicer na voljo 24-urno asistenco, z gosti pa imajo tudi redne informativne sestanke in srečanja.

Sicer pa sprememb aranžmajev ali številčnejših odpovedi potovanj v Egipt v Palmi ne beležijo. Dodajajo pa, da so se že pred nekaj tedni skupaj s partnerji odločili, da ne ponujajo izletov v Kairo in Luksor.

Več držav odsvetuje potovanja v Egipt Tudi vse več drugih držav sicer svojim državljanom odsvetuje potovanja v Egipt. Potem ko so se za takšno potezo že v četrtek odločili v Rusiji, so tam povsem ustavili prodajo turističnih potovanj v Egipt. Tudi nekatere slovaške turistične agencije odpovedujejo potovanja v Egipt in strankam ponujajo nadomestne destinacije.

Pred morebitnim kaosom v Egiptu je posvarila Nemčija, ki je svarilo za potovanja razširila tudi na letovišča ob Rdečem morju. Velika Britanija je turiste v Hurgadi pozvala, naj ne zapuščajo svojih hotelov, ameriški State Department pa je Američane pozval, naj ne potujejo v Egipt oziroma naj ga, če so že tam, čim prej zapustijo.

Iz Egipta so v četrtek poročali o prvi smrtni žrtvi v katerem od letovišč, potem ko naj bi v noči na četrtek v Hurgadi v spopadu s policijo po navedbah varnostnih krogov umrl nek privrženec Muslimanske bratovščine. Lokalne varnostne oblasti so sicer po navedbah MZZ pojasnile, da je bil v Hurgadi v policijski akciji ustreljen tihotapec droge.

Ne spreglejte