Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 3. 2015,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grčija Janis Varufakis Aleksis Cipras

Nedelja, 8. 3. 2015, 12.18

8 let

Minister Varufakis grozi z možnostjo referenduma o dogovoru o grškem dolgu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Grški finančni minister je pred pomembnim srečanjem finančnih ministrov evroskupine na temo reform grške vlade v zameno za nadaljevanje evropske finančne pomoči zaostril retoriko.

Če evroskupina ne bo sprejela reformnih predlogov, bodo po njegovem mnenju nastopile težave, ki bi lahko vodile v nove volitve in referendum o dolžniškem dogovoru. "Lahko ponovno izvedemo volitve ali razpišemo referendum," je grški finančni minister Janis Varufakis povedal za današnjo izdajo italijanskega dnevnika Corriere della Sera.

Zadnja grška grožnja z referendumom pretresla mednarodne finančne trge Nazadnje, ko je Grčija grozila z referendumom o finančni pomoči novembra leta 2011, je pretresla mednarodne finančne trge, razjezila svoje evropske partnerje, sledil pa je padec takratnega grškega premierja Georga Papandreuja.

Varufakisovo svarilo sledi podobnemu mnenju Panosa Kamenosa, voditelja Neodvisnih Grkov, ki so koalicijski partnerji vladajoče Sirize. "Če bodo naši posojilodajalci pod vprašaj postavili podporo grškega prebivalstva, je referendum ena od možnosti," je Kamenos, sicer obrambni minister, povedal za grški časnik Agora.

Podpora levi grški vladi je glede na javnomnenjsko raziskavo inštituta Marc, objavljeno v soboto, padla na 64 odstotkov v primerjavi s 83 odstotki prejšnji mesec.

Varufakis je v pogovoru za Corriere della Sera zanikal poročila, da si želi Grčija zagotoviti novo posojilo. Po njegovih trditvah se država ne želi vrniti v sistem posojil v zameno za spoštovanje nekega programa. Obenem je EU očital, da zatira grške napore po izhodu iz globoke krize s tem, da investitorje straši z izhodom Grčije iz evroobmočja.

Dijsselbloem s pozitivnim odzivom na grške reformne predloge Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem se je sicer pozitivno odzval na grško pismo, v katerem tamkajšnja vlada predlaga vrsto reform v zameno za nadaljnjo finančno pomoč, pravi neimenovan vir v grški vladi.

Varufakis je v petek pred ponedeljkovim ključnim srečanjem finančnih ministrov evroskupine Dijsselbloemu poslal pismo, ki po pisanju AFP vsebuje sedem večjih reform, ki naj bi posojilodajalce prepričale, da sprostijo naslednjo tranšo finančne pomoči za Grčijo. Po navedbah vira v grški vladi se je Dijsselbloem pozitivno odzval na pismo.

Med predlaganimi grškimi ukrepi so načrti za zmanjšanje birokracije in zvišanje davčnih prilivov iz spletnih iger na srečo.

Z armado amaterskih detektivov nad davčne utajevalce Eden od predlaganih ukrepov, ki je že naletel na kritike v Grčiji, predvideva zaposlitev prave male armade nekakšnih amaterskih davčnih detektivov, predvsem iz vrst turistov ali študentov. Ti nekakšni davčni vohuni bi bili opremljeni s skritimi kamerami in drugimi snemalnimi napravami, da bi tako nadzorovali potencialne davčne utajevalce.

Davčne utaje v Grčiji so epidemičnih razsežnosti, davčni urad pa ima premalo zaposlenih, da bi jih preganjal. Amaterske detektive bi zaposlovali izključno za kratka obdobja do največ dveh mesecev brez možnosti ponovne zaposlitve.

Evroskupina si bo vzela čas Po navedbah virov iz grške vlade je Dijsselbloem Varufakisu izpostavil še potrebo po nadaljevanju pogovorov visokih funkcionarjev evroombočja in tehničnih ekip za napredek pri dogovoru o podaljšanju programa finančne pomoči Grčiji do junija v zameno za reforme, ki sta ga prejšnji mesec sklenila Grčija in evroobmočje.

Varufakis je sicer v soboto zatrdil, da je pred ponedeljkovim srečanjem optimističen. Evroskupina naj bi si za oceno reformnih predlogov vzela čas do aprila, zato lahko Grčija denar pričakuje šele takrat. A Dijsselbloem je ta teden Atenam zaradi akutnega pomanjkanja denarja obljubil, da bi ji lahko del denarja izplačali prej, če bodo predčasno uvedene tudi konkretne reforme.

Cipras Varufakisu: Manj govori, več delaj Grški premier Aleksis Cipras je Varufakisa domnevno opozoril, naj manj govori in več dela. Tudi uradni dnevnik vladajoče Sirize Avgi je poročal o "strupeni izpostavljenosti" Varufakisa v medijih. Pred tem so že nekateri drugi grški mediji finančnega ministra kritizirali zaradi pojavljanja v medijih.

Cipras je v pogovoru za nemško revijo Der Spigel po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na vprašanje, ali je kritiziral karizmatičnega Varufakisa zaradi preveč intervjujev v medijih, odgovoril, da je vse člane vlade pozval, naj manj govorijo in več delajo, ne samo Varufakisa.

Kritika je očitno naletela na plodna tla, saj naj bi grški finančni minister v zadnjih dnevih zmanjšal svoja pojavljanja v medijih. Zadnje sporočilo prek Twitterja je tako objavil 1. marca, na novinarski konferenci v Atenah ta teden pa tudi ni želel odgovarjati na vprašanja.

Ne spreglejte