Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 7. 2019,
9.24

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

7

Natisni članek

Lampedusa Italija Matteo Salvini

Nedelja, 7. 7. 2019, 9.24

4 leta, 10 mesecev

Po Italijanih ladjo z migranti blokirali še Maltežani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

7

Lampedusa, Italija | Foto Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Z reševalne ladje Alex italijanske nevladne organizacije, ki se je v soboto kljub ukazu italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, naj tega ne naredi, zasidrala v pristanišču na Lampedusi, so ponoči izkrcali približno 40 rešenih migrantov. Ladja nemške nevladne organizacije Sea-Eye pa je po italijanskem "ne" odplula proti Malti, kjer pa oblasti prav tako ne pustijo vplutja.

trst
Novice Salvini bo z Madžari podpisal pogodbo o vlaganjih v tržaško pristanišče

Italijanske oblasti so reševalno ladjo Alex, s katere so kljub prepovedi italijanskih oblasti izkrcali rešene migrante, zasegle, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ne bom dovolil izkrcanja ljudem, ki ne spoštujejo italijanskih zakonov"

Kljub prepovedi notranjega ministrstva, ki ga vodi Matteo Salvini, je ladja Alex vplula v pristanišče na Lampedusi. Salvini je dejal, da ne bo nikomur dovolil izkrcanja, a so 40 migrantov ponoči vseeno izkrcali. | Foto: Reuters Kljub prepovedi notranjega ministrstva, ki ga vodi Matteo Salvini, je ladja Alex vplula v pristanišče na Lampedusi. Salvini je dejal, da ne bo nikomur dovolil izkrcanja, a so 40 migrantov ponoči vseeno izkrcali. Foto: Reuters Kot je sporočilo italijansko notranje ministrstvo, so proti posadki, ki deluje v okviru nevladne organizacije Mediterranea, sprožili preiskavo zaradi spodbujanja nezakonitih migracij.

Mediterranea pa je prek Twitterja sporočila, da so italijanske oblasti zaradi kršitve mednarodnih pravil sprožile postopek le proti kapitanu ladje, ne pa tudi proti celotni posadki.

SŽ, Slovenske železnice, vlak
Novice Avstrijci v tovornem vlaku iz Slovenije odkrili 11 migrantov

Italijanski notranji minister Matteo Salvini se je včeraj odzval na vplutje reševalne ladje Alex in poudaril, da ne bo nikomur dovolil izkrcanja z ladje. "Ne bom dovolil izkrcanja ljudem, ki ne spoštujejo italijanskih zakonov in pomagajo tihotapcem ljudi," je v soboto zapisal Salvini.

Trst
Novice Salviniju sporočili: Nikoli več meje med Goricama #foto #video

Prepričani, da si bodo Maltežani premislili

Malteške oblasti so danes ladji nemške nevladne organizacije Sea-Eye, ki je iz Sredozemskega morja rešila 65 ljudi, prepovedale vplutje v njene ozemeljske vode. Za tri migrante na ladji, ki so zboleli in so v "zelo slabem stanju", so malteške oblasti kljub temu dovolile evakuacijo in so v zdravstveni oskrbi,

"Trije rešeni so v zelo slabem stanju, močno so izčrpani in oslabljeni, zato jih je treba nujno prepeljati na zdravljenje na kopno," je za dpa dejal predstavnik te nevladne organizacije Gorden Isler. Dva od njih sta mladoletna.

Ladji sicer še vedno ni dovoljeno vpluti v pristanišče, je zapisal Sea-Eye na Twitterju. Čeprav mora ladja Alan Kurdi čakati pred zaprtim malteškim pristaniščem, so trije bolniki, ki so v hudi vročini kolapsirali, v zdravstveni oskrbi, so zapisali.

Malta
Trendi Malta najbolj prijazna do LGBTI turistov, Slovenija na 20. mestu

Kljub prepovedi vplutja pa nevladna organizacija Sea-Eye ni izgubila upanja, da bodo malteške oblasti ladji z izčrpanimi begunci in migranti vendarle dovolile vplutje: "Prepričani smo, da jim bo Malta zagotovila varno zatočišče, takoj ko Nemčija in druge države EU ponudijo, da jih bodo sprejele," je za nemško tiskovno agencijo dejala tiskovna predstavnica te nevladne organizacije Carlotta Weibl.

Ladja nemške nevladne organizacije Sea-Eye, Alan Kurdi, ki je v petek v Sredozemlju rešila 65 ljudi, pa je ponoči odplula proti Malti, potem ko ji italijanske oblasti prav tako niso dovolile vplutja v pristanišče na Lampeduso in je na dovoljenje čakala v mednarodnih vodah pred tem italijanskim otokom v Sredozemskem morju.

"Zdaj naj se pokaže, ali evropske vlade podpirajo italijansko stališče," je organizacija Sea-Eye zapisala na Twitterju in opozorila, da človeška življenja ne morejo biti stvar pogajanj. A tudi malteške oblasti so ladji prepovedale vplutje v njene ozemeljske vode. Malta je svojim oboroženim silam ukazala, naj "sprejmejo ustrezne ukrepe," če bo ladja kljub temu vplula.

 

begunci migranti čoln
Novice Nemške občine pripravljene sprejeti migrante s čolnov v Sredozemlju
Ne spreglejte