Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
15.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 15.15

8 let

Mesić: Hrvaška bo imela sabor do konca leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je danes povedal, da se bo nov sabor zagotovo sestal pred novim letom.

Tudi mandatar za sestavo nove vlade in predsednik Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) Ivo Sanader je v ponedeljek izrazil upanje, da se bo novi sabor sestal pred iztekom ustavnega roka, ki določa, da mora predsednik države sklicati prvo zasedanje sabora najpozneje 20 dni po objavi uradnih izidov parlamentarnih volitev v uradnem listu. Mesić: Predstavniki srbske manjšine morajo biti v vladi Mesić je danes ocenil, da bi predstavniki srbske narodnostne manjšine morali biti tako v vladi kot tudi v vseh strukturah družbe. V odgovoru na novinarsko vprašanje, katero funkcijo v vladi, naj bi dobil predstavnik srbske manjšine, je še odgovoril, da je to odločitev mandatarja.

Ministrski položaj za SDSS

Samostojna demokratska srbska stranka (SDSS) je bila koalicijska partnerka HDZ v prejšnji vladi, predstavniki srbske manjšine pa so imeli državnega tajnika na ministrstvu izobraževanja, znanosti in športa ter nekaj nižjih položajev v državni administraciji. SDSS je na novembrskih volitvah znova dobila tri poslance, pri ugibanjih o novi koalicijski pogodbi s HDZ pa mediji špekulirajo celo o ministrskem položaju.

Sanader za spremembo ustave glede podeljevanja mandata Mesić je še komentiral Sanaderjevo napoved, da bo sprožil pobudo za spremembo ustave glede podeljevanja mandata za sestavo vlade po volitvah, in sicer tako, da bi mandat dobil tisti, ki zmaga na volitvah, ne glede na to, ali dobi relativno ali absolutno večino. Če Sanader trdi, da bo storil vse, da bo spremenil ustavo, potem pričakujem, da bo imel dvotretjinsko večino v saboru, ki je potreba za spremembo ustave, je sklenil Mesić.

Hrvaška ustava zdaj določa, da mandat za sestavo vlade dobi tisti, ki potrdi, da ima podporo večine v saboru, ne glede na zmagovalca.

Ne spreglejte