Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 12. 2016,
13.02

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Angela Merkel migranti CDU Nemčija begunci

Torek, 6. 12. 2016, 13.02

7 let, 4 mesece

Angela Merkel ostaja na čelu Krščansko-demokratske unije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel ostaja na čelu nemške konservativne Krščansko-demokratske unije (CDU). Kongres stranke jo je danes na to mesto izvolil z 89,5-odstotno podporo.

Merklova je na čelu CDU vse od leta 2000, tokrat pa je bila izvoljena z drugo najnižjo podporo.

Njena izvolitev je bila široko pričakovana, so pa nemški mediji ocenjevali, da bo vsaka podpora pod 90 odstotkov "zaušnica". Na zadnjih strankarskih volitvah leta 2014 je Merklova uživala 96,7-odstotno podporo delegatov CDU.

S ponovno izvolitvijo so delegati potrdili tudi kandidaturo Merklove za četrti mandat na položaju nemške kanclerke.

V nagovoru na kongresu je danes nemška kanclerka zagotovila, da se situacija z begunci iz leta 2015 ne bo ponovila. Ob tem pa je pozvala tudi k prepovedi burk, kjer koli je to pravno možno.

"Polno zakrivanje mora biti prepovedano, kjerkoli je to zakonito mogoče," je dejala pred okoli tisoč delegati in požela navdušen aplavz. CDU naj bi burke prepovedala na sodiščih, ob policijskem nadzoru in v cestnem prometu.

Obenem pa je bila kritična do krepitve sovražnega govora na spletu. Včasih ima človek "občutek, da bi nekateri, ki že dlje časa živijo v Nemčiji, nujno potrebovali tečaj integracije", je dejala ter se zavzela za strpnost.

Kritična do ruske in iranske podpore sirski vladi

Kanclerka se je dotaknila tudi zunanjepolitične situacije in bila med drugim kritična do ruske in iranske podpore sirski vladi pri napadih na mesto Alep. "Alep je sramota," je dejala. "Sramota je, da nam ni uspelo vzpostaviti humanitarnega koridorja, a še naprej se moramo boriti zanj," je poudarila.

Kritična je bila med drugim do dejstva, da se ljudje zbirajo na množičnih demonstracijah proti prostotrgovinskemu sporazumu med EU in ZDA TTIP, ne pa proti bombardiranju Alepa. "Nekaj ni prav," je dejala. Sirija je v "kruti državljanski vojni" in potreben je skupen boj proti islamističnemu terorizmu, je menila.

"Korporacijam ne bi smeli dovoliti izogibanja plačevanju davkov"

Ocenila je tudi, da multinacionalnim korporacijam ne bi smeli dovoliti izogibanja plačevanju davkov v državah, kjer ustvarjajo prihodke. "Ljudje imajo pravico pričakovati, da mednarodna podjetja plačajo davke," je dejala.

Ne spreglejte