Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 5. 2017,
14.58

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

2

Natisni članek

Angela Merkel Vladimir Putin

Torek, 2. 5. 2017, 14.58

6 let, 11 mesecev

Merklova pri Putinu za sodelovanje z Rusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

2

Angela Merkel Vladimir Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel se je ob začetku srečanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v ruskem Sočiju zavzela za sodelovanje med Berlinom in Moskvo. Voditelja sta se danes med drugim pogovarjala o konfliktu v Siriji in Ukrajini, v obeh primerih pa sta izpostavila pomen spoštovanja premirja.

"Rusija je seveda pomemben partner," je dejala Merklova že pred začetkom pogovora s Putinom v črnomorskem letovišču Soči. Po pogovoru se je Putin pridružil Merklovi v ideji poglobljenega sodelovanja med državama. "Kljub znanim političnim težavam je Nemčija eden od vodilnih mednarodnih partnerjev," je dejal.

Voditelja za nadaljevanje mirovnega procesa v Ukrajini

Putin se je danes zavzel za nadaljevanje mirovnega procesa v Ukrajini in pozval k neposrednim pogovorom vpletenih strani. Izrazil je še upanje, da se bo nadaljeval format pogovorov med Nemčijo, Francijo, Rusijo in Ukrajino tudi po predsedniških volitvah v Franciji. Tudi Merklova je poudarila pomen mirovnega dogovora iz Minska. "Pomanjkljivosti so v izvedbi in ne v dogovoru," je dejala po srečanju s Putinom. Priznala je, da je proces za politično rešitev mučen, napredek pa je viden le v majhnih korakih.

Putin: Sirskega konflikta ni možno rešiti brez ZDA

Po srečanju sta se oba strinjala, da je treba okrepiti tudi premirje v Siriji. Merklova je dodala, da je treba delati predvsem na tako imenovanem konceptu varnih območij. Putin pa je poudaril, da sirskega konflikta ni možno rešiti brez ZDA.

Merklova se Rusov ne boji

Sicer pa je danes Merklova dejala, da se ne boji morebitnega vmešavanja Rusije v nemške parlamentarne volitve. Dodala je, da bodo seveda primerno ukrepali, če pride do česa takega. Kibernetski kriminal pa je danes "mednarodni izziv," je po poročanju dpa še dodala Merklova. Putin je domneve o vmešavanju zavrnil. Dejal je, da se še nikoli niso vmešali v politične procese drugih držav in dodal, da pričakujejo to tudi od drugih držav na prihajajočih volitvah v Rusiji leta 2018.

Merklova je sicer pred srečanjem izrazila tudi pričakovanje, da se bosta s Putinom posvetila tudi razmeram v Libiji, vendar pa potem o tem na novinarski konferenci po srečanju nista spregovorila.

Sta pa današnje srečanje voditelja izkoristila tudi za pogovor o osrednjih temah vrha 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20), ki bo julija v nemškem Hamburgu.

Merklova je danes prvič po dveh letih ponovno na obisku v Rusiji. Odnosi med Berlinom in Moskvo so zaostreni od marca 2014, ko si je Rusija priključila ukrajinski Krim. Nemška kanclerka je ruske oblasti razjezila predvsem z zavzemanjem za uvedbo sankcij EU proti Rusiji zaradi nezakonite priključitve Krima. Voditelja držav sta se sicer v vmesnem času srečevala tudi ob robu različnih mednarodnih dogodkov, večkrat pa sta govorila tudi po telefonu.
Ne spreglejte