Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2008,
13.22

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 3. 7. 2008, 13.22

8 let, 1 mesec

Memorandum za rimsko vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Komisar Sveta Evrope (SE) za človekove pravice Thomas Hammarberg je italijanski vladi predal memorandum, ki naj bi oblastem pomagal okrepiti dimenzijo človekovih pravic v zakonodajnih iniciativah.

Memorandum naj bi oblastem pomagal okrepiti dimenzijo človekovih pravic v zakonodajnih iniciativah, ki jih je vlada v Rimu pred kratkim predlagala v okviru varnostnega paketa, posebej glede Romov. Memorandum se osredotoča na delovanje proti rasizmu in ksenofobiji, zaščiti človekovih pravic Romov, Sintov, priseljencev in iskalcev azila ter zaščiti človekovih pravic glede prisilnih vrnitev tujcev na podlagi protiteroristične zakonodaje, so sporočili iz SE.

Vsebina memoranduma je še zaupna Kaj natančno je glede položaja Romov v Italiji v poročilu izpostavil Hammarberg, sicer ni znano. Vsebina memoranduma je zaenkrat namreč še zaupna, je danes pojasnil Hammarbergov svetovalec Stefano Montanari. Poročilo bodo objavili v naslednjih tednih. Ustaljena praksa SE namreč zahteva, da poročilo najprej pošljejo vladi in ji dajo možnost, da se nanj odzove. Ko bodo na SE prejeli odziv italijanske vlade, ga bodo skupaj s poročilom tudi objavili.

Hammarberg je ob predaji memoranduma italijanskim oblastem izrazil upanje, da bo ta "italijanskim oblastem pomagal okrepiti dimenzijo človekovih pravic v zakonodajnih ukrepih, ki jih je vlada predlagala kot del varnostnega paketa" ter da bodo njegova opažanja pomagala pri reševanju trenutnih vprašanj v Italiji.

Sporni ukrep odvzema prstnih odtisov za vse Rome Italija se namreč sooča s številnimi kritikami zaradi predlaganega ukrepa v okviru boja proti kriminalu v romskih naseljih, ki predvideva odvzem prstnih odtisov ne le odraslim Romom, ampak tudi otrokom. Italijanski notranji minister Roberto Maroni je javnost minuli teden razburil tudi z napovedjo, da bodo v okviru boja proti kriminalu v romskih naseljih romskim staršem, ki bodo silili otroke v beračenje, otroke odvzeli.

Hammarberg je bil 19. in 20. junija na obisku v Italiji, kjer se je srečal z Maronijem, s katerim sta govorila o politiki nove vlade premiera Silvia Berlusconija glede Romov in priseljencev. V okviru obiska se je srečal tudi s predstavniki Romov in Sintov, vodjo predstavništva Evropske komisije v Italiji, predstavniki mednarodnih organizacij in civilne družbe, obiskal pa je tudi naselje Romov v Rimu - Casilino 900, so zapisali na spletnih straneh SE

Ne spreglejte