Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 11. 2013,
17.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Francija kmetje

Petek, 15. 11. 2013, 17.03

8 let

Med francoskimi kmeti vse več samomorov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Raziskave so pokazale šokantne podatke: med francoskimi kmeti je 20 odstotkov več samomorov kot med preostalo populacijo, za to pa krivijo recesijo.

Že nekdaj desetletij velja, da so med najbolj ogroženimi indijski kmetje, med katerimi je odstotek samomorov med najvišjimi na svetu. V večini primerov se ti odločijo za samomor zaradi finančnih težav.

Zdaj pa so v podobnem položaju očitno tudi francoski kmetje. V letih med 2007 in 2009 jih je samomor storilo 485. Tako je samomor postal najpogostejša smrt med kmetovalci, celo pred srčnimi obolenji in rakom. Do takih podatkov je prišel francoski inštitut za javno zdravstvo v poročilu, ki so ga objavili pretekli teden. Poročilo je naročilo francosko kmetijsko ministrstvo, kjer so šokirani nad rezultati.

Največ samomorov je med živinorejci, moškimi med 55 in 64 leti, kjer je 47 odstotkov več samomorov kot med preostalo populacijo. "Med glavnimi razlogi za toliko samomorov je finančna kriza, ki kmete pesti že od leta 2007," so obrazložili raziskovalci.

Predsednik obljublja pomoč Francosko kmetijstvo je med najbolj prizadetimi panogami v gospodarski krizi. Med najbolj prizadetimi so prav živinorejci. "Poročilo prikazuje, kako velik je pritisk na francosko kmetijstvo," je za Le Parisien opozoril podpredsednik glavnega francoskega kmetijskega sindikata FNSEA: "Poročilo si mora dobro ogledati celotna vlada pa tudi vsa francoska družba."

Predsednik François Hollande je že v začetku meseca napovedal, da bo Francija skoraj milijardo evrov evropskih pomoči in subvencij preusmerila iz poljedelstva v živinorejo. "Moja glavna prioriteta je živinoreja," je dejal predsednik na živinorejskem sejmu v začetku oktobra: "Če bi pustili živinorejce v položaju, kakršen je zdaj, z nižjimi dohodki kot v preostalem kmetijstvu, bi ogrozili celotno francosko kmetijstvo."

Socialna izolacija Toda med razlogi za visoko stopnjo samomorov ni le kriza. Eden izmed razlogov je gotovo tudi socialna izolacija. Leta 2009 je vlada objavila podatek, da skoraj 30 odstotkov francoskih kmetov nima partnerja ali zakonca, v starostni skupini med 18 in 35 leti pa je ta odstotek še višji.

"Ko nastanejo težave, se kmetje nimajo s kom pogovarjati," je za 24France dejal Dominique Barrau, generalni sekretar največjega francoskega kmetijskega sindikata FNSEA. Da bi omilili to težavo, so začeli projekte internetnih portalov za iskanje partnerjev kmetom. Po poročanju agencije AFP nameravajo raziskovalci prav to področje socialne izolacije med kmeti podrobneje raziskati in ugotoviti, ali se ta trend nadaljuje.

Francoski kmetje pa niso edini, kjer se je zaradi gospodarske krize povečalo število samomorov. V Španiji denimo se je za 30 odstotkov povečalo število klicev na telefonske linije za pomoč samomorilcem.

Ne spreglejte