Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 6. 2017,
15.22

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Theresa May London požar

Sobota, 17. 6. 2017, 15.22

6 let, 10 mesecev

Mayeva prizadetim v požaru obljublja pomoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
London požar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je po nizu kritik, da se je po požaru v londonski stolpnici odzvala neustrezno, za danes sklicala izredno sejo vlade. Kot je dejala, je treba storiti vse za ustrezno pomoč prizadetim v tragediji. Na Downing Streetu bo zatem sprejela prizadete v požaru in prostovoljce, ki so pomagali v nesreči.

Po požaru se je na pristojne vsula toča kritik, ki so med drugim izpostavljale neustrezne protipožarne ukrepe in slabo odzivanje po izbruhu požara. Protestniki so se v petek zbrali v četrti Kensington, kjer stoji pogorela stolpnica Grenfell Tower. Od 50 do 60 zbranih se je ločilo od množice in s seznamom zahtev vstopilo v poslopje lokalnih oblasti Kensingtona.

Protestniki so med drugim od pristojnih oblasti terjali zaveze glede pomoči žrtvam in tudi glede ukrepanja v povezavi z drugimi stavbami v okrožju, ki bi jim lahko grozila enaka usoda kot pogoreli stopnici.

V požaru v stolpnici je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 30 ljudi. Mayeva se je že v petek srečala s preživelimi in napovedala oblikovanje posebnega pet milijonov funtov vrednega sklada, iz katerega bodo financirali nujne zadeve, hrano, oblačila in poplačali preostale stroške.

Sklad vključuje tudi cilj zagotovitve novih domovanj za preživele v treh tednih, in sicer čim bliže njihovemu dozdajšnjemu domu. V vmesnem času naj bi plačevali za stroške njihovega bivanja.

V Londonu novi protesti proti Mayevi

V londonski vladni četrti Westminster so se danes znova zbrali protestniki, ki po požaru v londonski stolpnici zahtevajo odstop premierke Therese May. Podobni protesti pred vladnim sedežem na Downing Streetu so bili v britanski prestolnici že v petek zvečer.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so protestniki poleg zahteve po odstopu Mayeve izražali podporo voditelju opozicijskih laburistov Jeremyju Corbynu.

Kritiki Mayevi očitajo, da se ni ustrezno odzvala na katastrofo z ognjenimi zublji. Prav tako del krivde za katastrofo pripisujejo vladi.

Ne spreglejte