Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2019,
7.41

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

5

Natisni članek

Theresa May Velika Britanija odstop Jeremy Corbyn

Četrtek, 23. 5. 2019, 7.41

4 leta, 11 mesecev

Mayeva naj bi odstopila, kaj bo z brexitom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

5

Theresa May | Britanska premierka Theresa May naj bi v petek odstopila s položaja britanske premierke. | Foto Reuters

Britanska premierka Theresa May naj bi v petek odstopila s položaja britanske premierke.

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May naj bi v petek naznanila svoj odstop s položaja britanske predsednice vlade. Mayeva naj bi se po poročanju britanskih medijev za odhod z Downing Streeta 10 odločila po tem, ko so se britanski ministri uprli njeni zadnji različici sporazuma o izstopu Velike Britanije iz EU.

Britanska premierka Theresa May je po poročanju The Timesa o odstopu razmišljala že sinoči, vendar se je na koncu odločila, da bo danes, ko volivci na Otoku izbirajo nove poslance za Evropski parlament, sodelovala v kampanji za evropske volitve. Njeni zavezniki verjamejo, da bo svoj odstop razglasila po petkovem srečanju s konservativnim poslancem Grahamom Bradyjem.

Theresa May
Novice Mayeva poziva Corbyna, naj podpre sporazum o brexitu

Britanski poslanci trikrat zavrnili sporazum Mayeve z Brusljem

Mayeva naj bi se za odstop odločila po tem, ko so se ministri v njeni vladi pridružili uporu konservativcev, ki so razočarani nad tem, da je premierka javno napovedala možnost drugega referenduma o brexitu. Premierka je v sredo na vodjo opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna naslovila poziv, naj vendarle podpre sporazum med EU in Združenim kraljestvom o brexitu, a je ta dejal, da tega ne bo podprl. Da ne bodo glasovali za dogovor, je napovedalo tudi več drugih opozicijskih poslancev, pa tudi nekateri člani konservativne stranke.

Theresa May
Novice Mayeva obljubila glasovanje o drugem referendumu o brexitu

Britanski poslanci so do zdaj že trikrat zavrnili sporazum Mayeve z Brusljem, v sredo pa je ekipo Mayeve zapustila tudi ministrica za parlamentarna vprašanja oziroma predsednica predstavniškega doma Andrea Leadsom. Kot je sporočila, ne verjame, da bo pristop, ki ga je ubrala britanska vlada, pripeljal do brexita in uresničil voljo Britancev na referendumu iz leta 2016.

Preloženo glasovanje

Britanska vlada je preložila glasovanje o zakonu o izstopnem sporazumu z EU, ki je bilo predvideno za prvi teden junija. Predstavnik britanske vlade Mark Spencer je danes poslancem dejal, da bodo poslansko zbornico o objavi in vložitvi zakona o izstopnem sporazumu obvestili 4. junija, torej po binkoštnih počitnicah, ki se začnejo v petek.

Vlada je po njegovih besedah načrtovala, da bi poslanci o zakonu glasovali 7. junija, a se o tem datumu niso mogli uskladiti.

Poslanka laburistov Valerie Vaz je ob tem dejala, da je Velika Britanija "paralizirana zaradi brexita". "Premierka je znova postavila svoje interese pred nacionalne," je povedala v poslanski zbornici. "Celo njeni lastni ministri vedo, da mora oditi," je poudarila.

Zunanji minister Jeremy Hunt je pred tem novinarjem dejal, da bo premierka na položaju vsaj še med obiskom ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki bo v Londonu od 3. do 5. junija.

Theresa May
Novice Mayeva junija z osnutkom zakona o brexitu
Ne spreglejte