Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2014,
12.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2014, 12.16

8 let

Martin Schulz izvoljen za predsednika Evropskega parlamenta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Martin Schulz iz evropske skupine socialdemokratov (S&D) je bil z 409 glasovi pričakovano izvoljen za novega predsednika Evropskega parlamenta.

Schulz je zmagal v prvem krogu glasovanja. Na drugem mestu je bil s 101 glasom kandidat zmernih evroskeptikov Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) Sajjad Karim, medtem ko sta kandidat levice (GUE/NGL) Pablo Iglesias in kandidatka Zelenih Ulrike Lunaček prejela po 51 glasov.

Gentlemenski dogovor Zmaga Schulza je bila sicer že teden dni bolj ali manj zagotovljena. Tak je bil namreč gentlemanski dogovor, ki sta ga minuli teden sklenili najmočnejši politični skupini v Evropskem parlamentu, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) in socialdemokrati.

V skladu s tem dogovorom je položaj predsednika najprej pripadel kandidatu S&D Schulzu, od januarja 2017 naprej pa bo kandidatu EPP. Obenem bodo socialdemokrati na naslednjem plenarnem zasedanju parlamenta v sredini julija za novega predsednika Evropske komisije podprli "spitzenkandidata" EPP, Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja.

Od župana do evroposlanca 58-letni nemški socialdemokrat Schulz je svojo politično pot začel leta 1987, ko je postal župan mesta Würselen, to funkcijo je opravljal do leta 1998. Njegova politična kariera pa je tako rekoč zacvetela šele v Evropskem parlamentu: od leta 2000 do 2004 je bil vodja poslancev SPD v Evropskem parlamentu.

Julija 2003 je postal znan širši javnosti zaradi svoje polemike s takratnim italijanskim premierjem Silviom Berlusconijem. Ta je Schulzu navrgel, da bi mu bila na kožo pisana vloga kapa (nekakšnega paznika) v nacističnem koncentracijskem taborišču.

Januarja 2012 postane predsednik Evropskega parlamenta Kot je pozneje pojasnil Berlusconi, je bilo v ameriški humoristični nanizanki Hoganovi heroji, precej znani pred desetletji, enemu od nemških paznikov, ki stražijo ameriške vojne ujetnike v drugi svetovni vojni, ime Schultz.

Vsekakor mu polemika z Berlusconijem pri socialističnih kolegih ni škodila, prej nasprotno. Leta 2004 je postal vodja vseh socialističnih evroposlancev, januarja 2012 pa predsednik Evropskega parlamenta. Marca letos so ga izvolili za socialističnega kandidata za predsednika Evropske komisije.

Ne spreglejte