Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 7. 2008,
8.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 4. 7. 2008, 8.18

8 let

Marincem podaljšali rok služenja v Afganistanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Polkovnik David Lapan je v četrtek sporočil, da je Pentagon podaljšal rok služenja 2200 pripadnikom 24. ekspedicijske enote marincev na jugu Afganistana za 30 dni.

Demokratski predsedniški kandidat Barack Obama, ki želi posvetiti več pozornosti Afganistanu, pa je namignil, da vojske iz Iraka morda ne bodo umaknili v 16 mesecih. Ameriški obrambni minister Robert Gates je še maja trdil, da ne bo podaljšal roka služenja marincev v Afganistanu, kamor so jih poslali v začetku leta, da pomagajo v boju proti vse bolj aktivnim talibanom. ZDA imajo v Afganistanu skupaj 32.000 vojakov, zveza Nato pa 52.000 iz 40 držav. Položaj v Afganistanu je vse slabši in junija je tam prvič doslej umrlo več ameriških vojakov kot v Iraku. Pentagon še več vojakov ne more poslati v Afganistan, dokler se ne bodo začeli umikati iz Iraka.

Američani želijo "očistiti" provinco Helmand Polkovnik Lapan je v četrtek zagotavljal, da gre le za enkratno podaljšanje roka za 30 dni in marinci bodo namesto oktobra prišli domov novembra. Podaljšanje roka so zaprosili poveljniki na terenu, ker želijo do novembra talibanov očistiti provinco Helmand. Pentagon prav tako trdi, da namesto omenjenih marincev ne namerava poslati nove enote in njihova misija ostaja enkratna, kot je bilo predvideno na začetku.

Obama pojasnjuje spremembo odnosa do Iraka Barack Obama, ki si želi posvetiti več pozornosti Afganistanu, je moral v četrtek pojasnjevati spremembo odnosa do Iraka, za katero trdi, da ni sprememba. V času kampanje za osvojitev nominacije demokratskega predsedniškega kandidata je trdil, da bo v 16 mesecih od nastopa oblasti umaknil iz Iraka vse ameriške bojne enote. V četrtek je trdil, da vztraja pri tem načrtu, ki pa ga bo prilagodil razmeram na terenu.

Republikanci so ga nemudoma napadli kot tipičnega politika, ki spreminja stališča, težave pa ima tudi s svojo liberalno bazo.

Ne spreglejte