Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2018,
11.38

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Madžarska Hrvaška tožba

Sreda, 19. 12. 2018, 11.38

5 let, 4 mesece

Madžarski Mol nepričakovano umaknil tožbo proti Hrvaški

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
MOL zaslon bencinska črpalka bencinski servis | Foto STA

Foto: STA

Madžarska energetska družba Mol je nenadoma in brez pojasnil umaknila tožbo proti Hrvaški, ki je bila vložena na sodišču v Washingtonu, danes poroča Večernji list. Kot dodaja, v Molu niso želeli komentirati svoje odločitve o umiku iz postopka, čeprav so v Ženevi že dobili arbitražo proti Hrvaški v primeru Ine.

Mol je septembra ustavil postopek, ki so ga sprožili decembra lani na sodišču v Washingtonu, da bi ameriško sodišče priznalo in sprejelo arbitražno odločitev arbitražne komisije ZN za trgovsko pravo (UNCITRAL) v Ženevi, piše zagrebški časnik.

Hrvaška, obala, morje
Novice Madžarska naj ne bi več nasprotovala članstvu Hrvaške v OECD

Arbitražni sodniki leta 2016 odločili v prid madžarski družbi?

Hrvaška je leta 2014 sprožila arbitražni postopek proti Molu v Ženevi zaradi upravljavskih pravic v Ini kot odgovor na madžarsko tožbo proti hrvaški vladi na mednarodnem sodišču za urejanje investicijskih sporov v Washingtonu iz leta 2013, a so arbitražni sodniki leta 2016 odločili v prid madžarski družbi.

Viktor Orban
Novice Orban izgubil živce: "Hrvaška je izdala Madžarsko"

Molova tožba v Washingtonu samo taktična poteza?

Hrvaška prizadevanja so propadla, potem ko je hrvaško pravosodje razveljavilo postopek, med katerim so v sicer še nepravnomočni sodbi potrdili, da je nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader prejel deset milijonov evrov podkupnine od šefa Mola Zsolta Hernadija za prevzem upravljavskih pravic v Ini, čeprav Mol nima večinskega deleža v hrvaški družbi. Medtem so v Zagrebu začeli vnovični postopek proti Sanaderju in Hernadiju v primeru Ina.

Mol je s tožbo v Washingtonu nameraval zagotoviti, da bi arbitražno odločitev iz Ženeve potrdili v skladu z zakonodajo ZDA, še piše Večernji list. Dodaja, da je bila Molova lanska tožba v Washingtonu samo taktična poteza, da bi dodatno okrepili svoj položaj med arbitražnim postopkom iz leta 2013.

Andrej Plenković
Novice Plenković pričakuje, da bo Madžarska podprla Hrvaško pri vstopu v schengen

Kaj je v ozadju?

Zagrebški časnik se sprašuje, ali je tudi umik tožbe taktičen korak ter ali se v ozadju morda pripravlja dogovor, ki bi preprečil še eno "hrvaško polomijo" v Washingtonu.

Umik madžarske tožbe umešča tudi v širši kontekst odnosov med Hrvaško in Madžarsko ter omenja "zanimivo naključje", da so 12. septembra poslanci HDZ v Evropskem parlamentu podprli madžarskega premierja Viktorja Orbana. Budimpešta je nato umaknila blokado hrvaškega vstopa v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter nato 24. septembra tudi tožbo v Washingtonu.

Ne spreglejte