Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2017,
18.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

Natisni članek

Evropska komisija Jean Claude Juncker Emmanuel Macron

Torek, 26. 9. 2017, 18.18

6 let, 6 mesecev

Macron z vrsto reformnih predlogov za EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

Emmanuel Macron | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes v Parizu nanizal vrsto predlogov za reformo EU. V govoru pred študenti pariške Sorbone je med drugim predlagal vzpostavitev evropskega obrambnega proračuna in enot za hitro posredovanje, skupen proračun območja evra in uvedbo davka na finančne transakcije po vsej Uniji.

"Evropska unija, kot jo poznamo zdaj, je prešibka, prepočasna, premalo učinkovita, a le Evropa nam omogoča, da se na svetovnem odru spopadamo z velikimi sodobnimi izzivi," je po poročanju tujih tiskovnih agencij uvodoma dejal Macron na znameniti pariški univerzi.

Po mnenju francoskega predsednika je "varnost temelj vsake politične skupnosti", Evropa pa se spopada z dvojno grožnjo "postopnega in neizbežnega" nesodelovanja ZDA in terorizma. Zato je pozval k vzpostavitvi evropskega obrambnega proračuna in skupnih enot za hitro posredovanje do leta 2020. Te enote bi delovale kot "partner vojsk sodelujočih držav članic", je pojasnil.

V vojskah držav članic prostovoljno sprejemali vojake iz drugih evropskih držav

V vojsko katere od članic bi lahko prostovoljno prišli vojaki iz drugih evropskih držav. | Foto: STA , V vojsko katere od članic bi lahko prostovoljno prišli vojaki iz drugih evropskih držav. Foto: STA , Kot je poudaril, mora Evropa na področju obrambe razviti skupno strateško kulturo. Ob tem je predlagal, da bi v vojskah držav članic prostovoljno sprejemali vojake iz drugih evropskih držav. Kot prva bo to prakso v svojih varnostnih silah uvedla Francija, je dejal.

Macron je pozval tudi k ustanovitvi evropske akademije za obveščevalne dejavnosti. Vzpostavil bi tudi skupne enote civilne zaščite za primere naravnih nesreč, evropski azilni urad in evropsko obmejno policijo.

Menil je še, da območje evra potrebuje močnejši proračun, da bi bilo manj občutljivo na monetarne šoke. Ta proračun bi po njegovem lahko financirali s posebnim davkom v članicah območja evra. Samo evroobmočje z močno in mednarodno valuto je lahko namreč po Macronovem mnenju temelj evropskega gospodarstva, ki bi bilo konkurenčno v svetovnem merilu.

Davek na finančne transakcije bi razširil na preostale članice unije

Zavzel se je tudi, da bi davek na finančne transakcije, ki v podobni obliki že obstaja v Franciji, razširili tudi na preostale članice unije. Tako zbrana sredstva bi namenili za razvojno sodelovanje, je predlagal.

O davku na finančne transakcije v EU se nadaljuje intenzivna razprava že od svetovne finančne krize. Berlin in Pariz si že več let prizadevata, da bi ga uvedli na evropski ravni. Leta 2014 se je 11 članic unije, med njimi Slovenija, dogovorilo, da bodo to začele leta 2016. A konec leta 2015 je Estonija od teh načrtov odstopila, preostalih deset držav pa še ni oblikovalo skupnega koncepta.

Macron je bil danes tudi kritičen do članic Unije z nizko stopnjo davka na dobiček podjetij. "V EU ne moremo imeti takih razlik ... to slabi vso Evropo," je poudaril. Zato predlaga, da bi v prihodnjem proračunu EU, ki naj bi bil sprejet leta 2020, določili zgornjo in spodnjo mejo tega davka. Države, ki tega ne bi spoštovale, pa ne bi imele dostopa do sredstev iz strukturnih skladov.

Med številnimi predlogi francoskega predsednika je tudi vzpostavitev evropske agencije za inovacije, ki bi financirala nova raziskovalna področja, kot je umetna inteligenca.

"Evropa potrebuje pogum,"  pravi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. | Foto: Reuters "Evropa potrebuje pogum," pravi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Foto: Reuters

Juncker pohvalil Macronov "zelo evropski govor"

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pohvalil današnji govor francoskega predsednika Macrona s predlogi za prihodnost Evrope in ga označil za zelo evropskega. "Da, zdaj potrebujemo bolj povezano, močnejšo in bolj demokratično Evropo," je zapisal v prvem odzivu na družbenem omrežju Twitter.

Ne spreglejte