Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 9. 2008,
9.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 13. 9. 2008, 9.03

7 let, 12 mesecev

Los Angeles: Trčenje tovornega in potniškega vlaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V trčenju tovornega in potniškega vlaka v Los Angelesu, na katerem je bilo v času nesreče 222 potnikov, je umrlo najmanj 17 ljudi, okrog 135 je ranjenih in ujetih v razbitinah vlaka.

Do nesreče je prišlo v petek popoldne po lokalnem času, gasilci pa se še vedno trudijo priti do ujetih v razbitinah, jim pa je že uspelo pogasiti požar, ki je izbruhnil po trčenju. Poveljnik gasilcev Dennis Barry je povedal le to, da se gasilci še vedno trudijo z reševanjem, ni pa nakazal, ali so ujeti v razbitinah živi ali ne.

Gasilci so za reševanje ujetih v razbitinah potniškega vlaka uporabili hidravlične škarje za pločevino, poleg tega pa tudi veliko druge specialne reševalne opreme, saj so zaradi kritičnih razmer morali razbitine vagona razrezati zelo previdno. Kot je povedal poveljnik gasilcev Steve Ruda, je cilj predvsem ta, da bi se prebili do vseh ujetih, vendar so doslej uspeli priti le do zgornjih kabin dvonadstropnega potniškega vlaka. "Škoda je tolikšna, da bomo morali počakati na zmogljivejšo opremo," je dejal Ruda.

Losangeleški župan Antonio Villaraigosa je ob tem povedal, da naj bi bilo ranjenih približno 135 ljudi, od tega po podatkih gasilcev 87 huje, čeprav se poročila precej razlikujejo. "To je najhujša nesreča, kar sem jih videl. Število žrtev bo gotovo še naraslo," je dejal Villaraigosa. Gre za najhujšo železniško nesrečo v ZDA v zadnjih 15 letih.

Tiskovna predstavnica železniške družbe Metrolink, ki je lastnica ponesrečenega potniškega vlaka, Denise Tyrrell je povedala, da je hitrost tovrstnih vlakov omejena na 64 kilometrov na uro, kar pomeni, da sta vlaka, v kolikor sta peljala s polno hitrostjo, trčila s skupno hitrostjo 128 kilometrov na uro. Policija je že sprožila preiskavo, saj ni znano, zakaj sta vlaka istočasno in na istem tiru vozila v nasprotnih smereh.

Ne spreglejte