Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 2. 2015,
8.14

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boris Johnson London župan londonski župan dvojno državljanstvo

Ponedeljek, 23. 2. 2015, 8.14

4 leta, 4 mesece

Londonski župan ne bo več Američan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Londonski župan je napovedal, da se bo zaradi davka odpovedal ameriškemu državljanstvu.

Eden najbolj slavnih županov na svetu, londonski župan Boris Johnson, ima dvojno državljanstvo: britansko in ameriško, saj je bil rojen v New Yorku. Britanci mu pogosto očitajo, da je po značaju bolj kričavi in bahavi Američan kot pa zadržani Britanec.

Sto tisoč funtov ameriškega davka na dobiček Zdaj pa je izjavil, da bo svoje ameriško državljanstvo vrnil, ker mu preseda ameriška davkarija. Pa tudi to, da so ga med nedavnim obiskom Amerike zamenjali za Donalda Trumpa. Že nekaj časa ga namreč skuša ujeti ameriška davkarija in mu izročiti ogromen račun za davčni dolg.

Težava je v tem, da je prodal svojo londonsko hišo s 730 tisoč funti dobička in kot ameriški državljan je za to obvezan plačati davek za kapitalski dobiček v tujini. Hišo na ulici Furlong Road v severnem Londonu je leta 1999 kupil skupaj z ženo Marino Wheeler za 470 tisoč funtov, leta 2009 pa jo je prodal za 1,2 milijona funtov. Uradno se sicer ne ve, kakšna naj bi bila vsota na davčni položnici, a neuradno se govori o okoli sto tisoč funtih. Dovolj, da londonski župan ostane le še Britanec.

Ogorčen, ker je v Ameriki živel le kot otrok Takoj ko je prejel zahtevo za plačilo davka, je izjavil, da ga nikakor ne namerava plačati. "To je naravnost absurdno. Zakaj neki bi plačal ta davek? V ZDA sem nazadnje živel, ko sem imel pet let," je bil ogorčen. Kot pravi, je Američan postal po naključju, ko je njegov oče ravno v času njegovega rojstva študiral v New Yorku.

Še bolj ga je razjezilo, ker je bila hiša, ki jo je prodal, dejansko njegov dom, zato mu v Veliki Britaniji ni bilo treba plačati davka na prodajo nepremičnin. Ameriška odločitev pa ga je tako razbesnela, da se bo, kot se je slikovito izrazil, "od Amerike ločil".

Zaradi davkarije ameriško državljanstvo na leto vrne okoli tisoč dvojnih državljanov, lani pa je bilo v tem pogledu rekordno leto, ko je državljanstvo vrnilo kar 3.415 ljudi. Večina jih je nenadoma dobila velike davčne račune, ne da bi sploh vedeli, da so karkoli dolžni plačevati Ameriki.

Državljanstvo hotel vrniti že leta 2006 To pa ni prvič, da je Boris Johnson zagrozil, da bo vrnil ameriški potni list. Prvič se je to zgodilo leta 2006, ko ga na letališču v New Yorku v državo niso pustili z britanskim potnim listom – ker je Američan, bi moral pokazati ameriški potni list. Zamerili so se mu, ker so svet razdelili na Američane in Neameričane.

"Rekli so mi, poslušaj kolega, imaš pravico biti Američan, torej potuj po svetu z najboljšim potnim listom in nam ga pokaži, česa se pa sramuješ," je tedaj dejal britanskim medijem. Očitno je bil v tem primeru bolj Britanec kot Američan.

Kot le britanski državljan bi bil lojalen premier Boris Johnson pa ima za vrnitev ameriškega potnega lista še en razlog. Pred leti se je v šovu Davida Lettermana šalil, da bi lahko postal ameriški predsednik, ker ima ameriški potni list. V resnici pa ima željo postali britanski premier. Čeprav po britanskih zakonih ni nikakršne ovire, da bi bil premier z dvojnim državljanstvom, si očitno kljub vsemu želi biti "pravi" Britanec. Z zavrnitvijo ameriškega potnega lista bi pokazal lojalnost.

Zanimivo je, da je bil dvojni državljan tudi Winston Churchill . Njegova mati je bila Američanka in če bi se rodil po letu 1934, bi mu avtomatično pripadlo ameriško državljanstvo, saj so tedaj Američani spremenili zakon, da je državljanstvo pripadalo tudi po materi. Pred tem je le po očetu. Tako pa je Churchillu ameriško državljanstvo šele leta 1963 podelil John F. Kennedy.

Boris Johnson je priznal, da je pot do vrnitve ameriškega državljanstva zapletena in dolga. Eden od pogojev je tudi, da ima državljan poravnane vse davčne obveznosti. Tako je kljub začetnemu ogorčenju pred dnevi že dejal, da bo po vsej verjetnosti plačal ameriško davčno položnico.

Ne spreglejte