Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 7. 2017,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

2

Natisni članek

debelost aplikacije zdravje Jure Leskovec

Ponedeljek, 10. 7. 2017, 17.00

6 let, 6 mesecev

Leskovec z ekipo s Stanforda s podatki telefonskih aplikacij raziskuje vzroke debelosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

2

Jure Leskovec | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Slovenski profesor na univerzi Stanford Jure Leskovec je s svojo ekipo ugotovil, da velike razlike v telesni aktivnosti med prebivalci neke države nakazujejo, da je v državi več prekomerno težkih prebivalcev, kot bi sklepali na podlagi podatkov o povprečni telesni aktivnosti. Študija je bila predstavljena v britanski znanstveni reviji Nature.

Raziskovalci s Stanforda so pod vodstvom računalničarja Jureta Leskovca in biotehnologa Scotta Delpa analizirali podatke več kot 717 tisoč anonimiziranih uporabnikov aplikacij, ki štejejo korake in porabo kalorij, ter se usmerili na 47 držav, v katerih je vsaj po tisoč takšnih uporabnikov. Prek številk so analizirali povezavo med aktivnostjo posameznika in debelostjo.

Večja neenakost v aktivnosti pomeni več debelih

Ugotovili so, da se z manjšo telesno aktivnostjo (število korakov na dan) debelost hitreje poveča pri ženskah kot pri moških. Čeprav imata dve državi enake številke o povprečni aktivnosti prebivalcev, ima država, kjer so razlike med bolj oziroma manj aktivnimi velike, več prekomerno težkih, kot bi to sklepali iz povprečne telesne aktivnosti prebivalstva, kaže študija, objavljena v reviji Nature.

"Če so razlike v telesni aktivnosti zelo velike, je aktivnost žensk veliko manjša kot aktivnost moških, zato negativne povezave z debelostjo bolj prizadenejo ženske," je pojasnil Leskovec, v čigar ekipi sodeluje še en slovenski raziskovalec na Stanfordu Rok Sosič.

Vsako leto na svetu zaradi bolezni, ki jih povzroča telesna neaktivnost, umre 5,3 milijona ljudi. | Foto: Bor Slana Vsako leto na svetu zaradi bolezni, ki jih povzroča telesna neaktivnost, umre 5,3 milijona ljudi. Foto: Bor Slana

Švedska na primer spada med države, kjer so razlike v telesni aktivnosti med prebivalci najmanjše, najmanjša je razlika med aktivnostjo med moškimi in ženskami, država pa ima tudi eno najnižjih stopenj prekomerno težkih prebivalcev.


Preberite še:


Najmanj debelih na Kitajskem, največ v ZDA

Po številu korakov, ki jih naredijo na dan, so se najbolje odrezali v Hongkongu, na Kitajskem in v Ukrajini, najslabše pa v Indoneziji, Savdski Arabiji in Maleziji. V Sloveniji moški povprečno naredijo 5300, ženske pa 4437 korakov na dan, kar nas med 47 državami skupno uvršča na 29. mesto, po razliki med spoloma pa na 31. mesto.

Glede na telesno aktivnost imajo največjo neenakost v Savdski Arabiji, Avstraliji in Kanadi, najmanjšo pa v Hongkongu, na Kitajskem in na Švedskem. Slovenija se je uvrstila na 27. mesto.

Najmanjši delež prekomerno težkega prebivalstva imajo na Kitajskem (3,7), Japonskem (5,5) in v Hongkongu (5,6 odstotka), najvišji delež pa v ZDA (27,7), Savdski Arabiji (26,1) in Južnoafriški republiki (25,6 odstotka). V Sloveniji je prekomerno težkih 8,9 odstotka prebivalcev, kar nas uvršča na 8. mesto.

Pešcem prijazna mesta

Znanstveniki so ugotovili še, da na telesno aktivnost prebivalstva v mestih vpliva tudi, kako so mesta zgrajena in kako prijazna so do pešcev. V 69 mestih so preverili, kakšna je dostopnost trgovin, restavracij, parkov in drugih točk za pešce, in te podatke povezali s stopnjo neenakosti v telesni aktivnosti in pojavom debelosti. Študija je jasno pokazala, da je v mestih, ki so pešcem najbolj prijazna, neenakost v aktivnosti najmanjša.

Delež prekomerno težkih je odvisen tudi od tega, ali je mesto urejeno tako, da je pešcu prijazno. | Foto: Vid Ponikvar Delež prekomerno težkih je odvisen tudi od tega, ali je mesto urejeno tako, da je pešcu prijazno. Foto: Vid Ponikvar

Nova metodologija

Raziskovalci so z uporabo mobilnih telefonov kot orodjem za raziskavo prebijali led. "Metodologija je tako nova, da so recezenti na začetku dvomili," je povedal Leskovec.

Sodelovanje s slovenskim start-upom

Znanstveniki so anonimne podatke zbrali od uporabnikov platforme Argus, ki prek različnih aplikacij spremlja prehranjevanje, telesno aktivnost in stanje uporabnikov.

Platformo Argus je razvil start-up iz mesta Palo Alto v Kaliforniji Azumio, ki so ga soustanovili Tom Xu ter Slovenca Bojan Boštjančič in Peter Kuhar. Azumio je vodilni v mobilnih aplikacijah s področja zdravja in telesne pripravljenosti, pohvalijo se z več kot 70 milijoni prenosov.

Ne spreglejte